boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Wij zijn van diamant - Alex Boogers

Indrukwekkende nieuwe roman van Vlaardingse auteur

Alex Boogers heeft een andere uitgever gevonden en die kan trots zijn op de Vlaardingse auteur. Boogers heeft namelijk een indrukwekkend nieuw boek geschreven, ‘Wij zijn van diamant’, een vuistdikke roman, in de vorm van een raamvertelling.

Wij zijn van diamant - Alex Boogers

De auteur laat het boek in het heden beginnen, maar daarna gaat het verhaal terug in de tijd. William, een student uit Vlaardingen, vertrekt zonder iemand in te lichten naar de Amerikaanse westkust. Zijn broer Markus reist hem korte tijd later achterna. In het eerste hoofdstuk lees je dat Markus dood is gevonden aan de voet van de Snoquamie Falls, even buiten Seattle.

Vervolgens beleef je de identificatie van Markus door zijn broer en diens contacten met de politie. William wil graag samen met zijn overleden broer in het zelfde toestel terugvliegen naar Nederland. Als hij in zijn hotel komt en voorbereidingen treft voor het vertrek, overhandigt iemand van het hotel hem een boek. Markus heeft dat voor William achtergelaten. Het is een notitieboek van opa Lovtitz, een vriend van de familie. Al op weg naar het vliegveld begint William met lezen.

Daar begint het tweede en meest uitgebreide deel van de roman. Het gaat over de verwikkelingen van een Vlaardingse joodse familie die na het bombardement op Rotterdam in 1940 vlucht naar Amsterdam. Omdat de dreiging in Amsterdam met de maand toeneemt, vertrek een groot deel van de familie uiteindelijk naar een boerderij in het Westland. Ze wachten er het einde van de oorlog af, maar door verschillende gebeurtenissen verloopt het verblijf ook daar niet rimpelloos. Alles wordt steeds indringend en uitgebreid beschreven. Dit verhaal over de oorlog is bij tijd en wijle behoorlijk heftig, waarbij je je als lezer moet inspannen om de verhaallijnen te kunnen volgen, want er lopen er een paar flink door elkaar.

Het derde en laatste deel van het boek is kort. De auteur beschrijft dat trauma’s uit het verleden kunnen doorwerken in de volgende generatie(s). Bij Markus en zijn broer William zou dat ook zijn gebeurd.

'Wij zijn van diamant' is een fascinerend boek. Benieuwd naar de afloop van alle verwikkelingen kun je bijna niet stoppen met lezen. Een leuk gegeven is dat wat beschreven wordt voor een deel is geplaatst in een Vlaardings decor.

230512 Alex Boogers Lenny OosterwijkWij zijn van diamant is in februari 2023 verschenen bij uitgeverij Overamstel. Paperback ISBN: 9789048855179. Ook als e-book en audioboek verkrijgbaar.

Alex Boogers (Vlaardingen, 1970) schreef reeds tien romans. Hij debuteerde in 1999 met Het boek Estee onder het pseudoniem M.L. Lee. In 2013 verscheen Wanneer de mieren schreeuwen over Sedar Soares, die in 2003 werd doodgeschoten bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Alex Boogers woont en werkt in Vlaardingen.

illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur gemaakt door Lenny Oosterwijk

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

12-05-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring