boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Wielertijdschrift De Muur

Een periodieke parel

Geen boek, maar een tijdschrift. Een tijdschrift met een verschijningsfrequentie van viermaal per jaar. Een tijdschrift over….: wielrennen. Titel: ‘De Muur’. Het eerste nummer verscheen medio juni 2002. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar en meer dan tachtig edities verder. En omdat een uitzondering nu eenmaal de regel bevestigt past deze bespreking prima in een groter geheel, dat van de boekbesprekingen.

Wielertijdschrift De Muur

De Muur leest éénmaal per kwartaal heel prettig weg. Als een boek met korte verhalen, columns, beschouwingen en interviews. Een periodiek met verschillende auteurs, ook in die zin is De Muur divers te noemen. Het blad begon met een redactie bestaande uit ervaren wielerjournalisten: Bert Wagendorp, Mart Smeets, John Kroon en Peter Ouwerkerk. In de huidige redactie heeft Nando Boers de plaats ingenomen van de gestopte Ouwerkerk.

Ook de laatste editie (januari van dit jaar) blinkt uit in zeer lezenswaardige verhalen. Met onder andere weer een bijdrage van de nog actief fietsende Sam Oomen (bij Lidl-Trek). Hij debuteerde oktober vorig jaar als scribent voor De Muur, als profwielrenner al in 2016. Oomen schreef een brief aan zijn voormalige ploegmakker Nathan van Hooydonck, een mooie, invoelende brief. Van Hooydonck heeft eind vorig jaar vanwege hartproblemen noodgedwongen een punt achter zijn fietscarrière moeten zetten.

In de korte periode dat Oomen dezelfde kleuren (van Jumbo-Visma) verdedigde als Van Hooydonck is er een hechte vriendschap ontstaan. Dit blijkt uit de aanhef: 'Lieve Nathan' maar meer nog uit hoe de brief eindigt: 'dankzij jou weet ik dat ik angst en woede liever mis, maar dat er iets moois schuilt in verdriet; het is verdomd treurig dat het profwielrennen voor jou stopt, maar het was fantastisch dat je erbij was’.

Minstens zo aangrijpend is het verhaal uit de pen van Edwin Winkels over de vorig jaar tijdens de Ronde van Zwitserland verongelukte Gino Mäder. Interessant is de cijfermatige benadering van wat nou eigenlijk de beste wielerploeg uit de geschiedenis is. Conclusie: Jumbo-Visma, hoewel dat natuurlijk wel arbitrair is (en blijft). Er is de puntige column van Karsten Kroon (deze keer over Geraint Thomas) en verder nog een fraaie tekening van Robbert Tilli. Natuurlijk ontbreekt een ‘hoofdstuk’ met boekbesprekingen niet, uiteraard met de wielersport als leidraad, maar vooral ook over randzaken.

Wielrennen is nog steeds een sport die zich bij uitstek leent voor….verhalen, vaak indringende verhalen. En die worden op een mooie, informatieve wijze gebundeld door De Muur, een periodieke parel.

De Muur verschijnt éénmaal per kwartaal en wordt uitgegeven door De Muur BV. ISBN 9789462310698 In de losse verkoop: € 16,95 / jaarabonnement: € 55,00

Recensie
Leo Kattestaart

Illustratie
Omslag Wielertijdschrift De Muur, editie januari 2024

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

08-02-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring