Wie we zijn, 25 portretten van vrouwen met een vluchtelingenachtergrond

Wie we zijn, 25 portretten van vrouwen met een vluchtelingenachtergrond

Ontstaan vanuit een passie voor mooie verhalen en fotografie, zet Kyosei zich met trots in om bijzondere mensen, bijzondere taferelen en bijzondere gebeurtenissen zichtbaar te maken. Door verhalen te delen, door mooi werk nóg beter tot zijn recht te laten komen.

In het 216 pagina's tellende foto- en verhalenboek Wie we zijn, dat woensdag op feestelijke wijze is gelanceerd bij EY in Amsterdam en vanaf nu verkrijgbaar is bij Kyosei via www.kyosei.nl, vertellen vijfentwintig vrouwen met een vluchtelingenachtergrond over hun reis naar en in Nederland. 
 
“Het is niet makkelijk om als vluchteling je weg te vinden in een nieuw land”, zegt de in Iran geboren Nafiss Nia in Wie we zijn. “Een land waar je niemand kent. Waar je de taal niet spreekt. Waar je met de ballast van het verleden opnieuw begint terwijl je gelijktijdig vaak die onwelkome ander bent. Ik heb het gered, daar ben ik trots op, maar over de weg ernaartoe moet ook verteld worden.” 
 
En dat is precies wat Nafiss en nog 24 andere vrouwen voor dit boek deden. Zij deelden hun verhaal. Openhartig vertelden ze over hun reis naar en in Nederland. Over vallen en opstaan. Over rouwen, dromen en vooral: dóen. 
 
Wie we zijn is een initiatief van Harry Kleine, fiscaal jurist en fotograaf. Hij maakte alle fotoportretten. De prachtige verhalen werden opgetekend door Karin Koolen, journalist en MSc cultureel antropoloog. 
De verhalen in het boek adresseren belangrijke thema’s als diversiteit, gelijkheid en inclusie. In een tijd waarin polarisering en discriminatie dagelijkse kost is, wil het boek juist verbinden. We maken kennis met vijfentwintig krachtige, bijzondere vrouwen. Van Azerbeidzjan tot Vietnam, van Afghanistan tot Rwanda. In verrassend intieme gesprekken vertellen zij over de weg naar hun persoonlijk succes. Over tegenslagen en stappen voorwaarts, over gedrevenheid en doorzetten.

Pannenkoeken
In Wie we zijn lezen we het verhaal van Amina, moeder van zeven, die letterlijk moest rennen voor haar leven in Somalië en zich nu, jaren later, inzet voor kwetsbare Rotterdammers. Sahar uit Afghanistan, die in IJsselmuiden kennis maakte met buren die pannenkoeken voor haar bakten terwijl anderen eieren tegen de ramen gooiden. Parisa, die lang rouwde om alles wat ze in Iran verloren was, tot ze besloot dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen. Amal uit Palestina, voor wie poëzie een redding bleek. Ines, die zich in Nederland op een studie Internationale Betrekkingen stortte en de oorlog in Bosnië zodoende steeds beter leerde begrijpen. Of dat van Farah en Behnaz, wiens herinneringen aan het thuisland slechts de verhalen van hun ouders zijn. Allemaal strijden ze op hun eigen manier voor een betere wereld.

25 verhalen vormen samen natuurlijk nog geen druppel in de oceaan. En er zijn genoeg mensen die hun ambities niet konden waarmaken of ervoor kozen andere paden te bewandelen. Geenszins willen we met dit boek de indruk wekken dat enkel de succesverhalen tellen. Wat deze verhalen wel laten zien, is dat veel kan. Dat er geen rem op dromen hoeft te zitten. Dat je opnieuw advocaat kunt worden, ondanks de ongeldigheid van het diploma dat je in je thuisland al met bloed, zweet en tranen haalde. Dat je - uiteindelijk - die film kunt maken waar je al een leven van droomt. Dat je na twintig jaar wachten op een Nederlands paspoort gemeenteraadslid van onze hoofdstad kunt worden. Of stadsdichter. Kamerlid. Hoogleraar. 
 
25 inspirerende verhalen met een lach en een traan die ons doen beseffen dat we meer op elkaar lijken dan we van elkaar verschillen. Het is een reminder aan ons allen: samen maken we het verschil. En het is nooit te laat om dromen in daden om te zetten.

Onderstaand de specificaties van Wie we zijn.Wie we zijn is verkrijgbaar bij Kyosei via www.kyosei.nl en bij de boekhandel
€ 39,50
Nederlands
216 pagina’s
Hardcover
240 x 336 mm
ISBN: 978-90-831544-9-7

Over Kyosei
 
Ontstaan vanuit een passie voor mooie verhalen en fotografie, zet Kyosei zich met trots in om bijzondere mensen, bijzondere taferelen en bijzondere gebeurtenissen zichtbaar te maken. Door verhalen te delen, door mooi werk nóg beter tot zijn recht te laten komen. De focus van Kyosei ligt op het maken en uitgeven van boeken en magazines met een menselijke insteek: persoonlijke verhalen, indringende portretten of ontroerende reportages. Verhalen die kort gezegd in woord en beeld raken.

kyosei

24-06-2022