KW Haven: 'Atacama-woestijn als droogste plek op aarde onttronen!'

Werken aan droge voeten

Werken aan droge voeten

VLAARDINGEN - Afgelopen zomer is tijdens een bijeenkomst in de Kroepoekfabriek met omwonenden en ondernemers de verdere uitwerking van de herinrichting van de Koningin Wilhelminahaven (hierna: KW-haven) en Buitenhaven besproken. Naast de eerder gepresenteerde hoogwateroplossing (een muurconstructie als waterkering, met enkele openingen die bij hoog water gesloten worden) is het voorstel voor de inrichting van de omgeving gepresenteerd.

Wethouder Bart Bikkers: “Deze aanpassingen zijn nodig, willen we de havens ook in de toekomst leefbaar houden en voor de nieuwbouwwoningen die in de Rivierzone komen een veilige plek creëren”.

De volgende fase
De afgelopen maanden heeft de gemeente Vlaardingen niet stil gezeten. Er is een aanbesteding geweest om een ervaren ingenieursbureau te selecteren die het ontwerp verder technisch gaat uitdenken. 

Uit de selectieprocedure is ingenieurs- en adviesbureau Walhout Civil uit Ridderkerk als de winnende partij naar voren gekomen. Op 17 oktober heeft de gemeente Vlaardingen de overeenkomst met Walhout Civil getekend. Directeur Korne Walhout over de opgave: “We kijken uit naar een krachtige en waardevolle samenwerking met zowel de gemeente als de mensen in de omgeving.”

Walhout Civil heeft veel ervaring met soortgelijke projecten en is onder andere betrokken bij het ontwerp van de groene stadskades langs de Nieuwe Mark in Breda en de hoogwateraanpak in de zeehavens van Breskens.

Complexe opgave 
Het inrichten van het gebied Rivierzone is een ware puzzel. Het moet goed doordacht zijn met aanrijdroutes voor auto’s, fietsers en wandelaars en er moet ruimte zijn voor diverse functies, zoals recreëren en parkeren. Een meer groene uitstraling hoort daarbij met aandacht voor het historische karakter van het gebied. De suggesties, ideeën en knelpunten afgelopen voorjaar aangedragen door omwonenden en ondernemers uit de Rivierzone, zullen waar mogelijk door Walhout worden meegenomen in hun ontwerp. Na overleg en toetsing met omwonenden, de bedrijven uit het gebied en experts van de gemeente wordt er een definitief ontwerp opgesteld. Daarna kan de hoogwateroplossing in de periode 2024-2025 worden gerealiseerd.

Fotobijschrift
Boven: Korne Walhout en Bart Bikkers
Beneden: Vlaardinger Jan Joanknecht presenteerde in een artikel van De Vlaardinger in juli 2020 al zijn visie op de waterkering van de Koningin Wilhelmina Haven (Fotografie: Peter Joore).

Noot van de redactie
Op verzoek van het Ridderkerse Ingenieursbureau Walhout Civil BV is de foto van Jan Joanknecht naar beneden verhuisd. Ze erkennen dat Joanknecht initiator is van het idee, maar benadrukken dat hun idee toch anders wordt dan het zijne. Walhout baseert zich bij het ontwikkelen van hun oplossing op  door de gemeente verstrekte gegevens.

200729 Jan Joanknecht5

18-10-2023