Wedstrijd: stuur Floris V een brief of ansichtkaart

Help jij graaf Floris V bij zijn verkenning van Vlaardingen, zodat hij korte maar krachtige
‘nieuwe stadsrechten’ kan schrijven? De graaf wil inside-information over het Vlaardingen van
nu en dit is jouw kans: stuur Floris V een brief of ansichtkaart.

Wedstrijd: stuur Floris V een brief of ansichtkaart

Wat vind jij leuk, goed en mooi aan Vlaardingen én aan hoe de Vlaardingers met elkaar  samenleven? Denk bijvoorbeeld aan typisch Vlaardingse eigenschappen en oude en nieuwe  tradities. En wat moet er in Vlaardingen gebeuren om jou (nog) trotser te maken op de stad? Vertel het de graaf. De brief of ansichtkaart kan grappig, ontroerend, poëtisch, tegendraads,  filosofisch en/of recht voor zijn raap zijn. Als het maar tot de verbeelding spreekt.

Stuur je hartenkreet voor 29 april aanstaande naar FlorisV@vlaardingen750.nl of per  gefrankeerde post naar Stichting Vlaardingen 750, t.a.v. graaf Floris V, Baronielaan 7, 3136  AC Vlaardingen. Vermeld je naam, telefoonnummer en adres. De jury bestaat uit  burgemeester Bert-Wijbenga-van Nieuwenhuizen, schrijver Alex Boogers en  museumdirecteur Léanne Selles. Begin mei wordt de uitslag bekend.

In de prijzen
De drie beste inzendingen vallen in de prijzen: een geheel verzorgd weekend voor twee  personen op ExpoCamp Vlaardingen en een feestelijk Vlaardingen-750-pakket met onder  andere de nieuwe roman ‘Wij zijn van diamant’ van Alex Boogers (waarin het Vlaardingse  verleden en heden een prominente rol spelen). Natuurlijk worden de winnende  brieven/ansichtkaarten gepubliceerd in Vlaardingse media. En ze zijn te zien op de  tentoonstelling Ode aan de Stad in Museum Vlaardingen.

Jubileumcadeau van graaf Floris V
Waarom wil graaf Floris V inside-information over Vlaardingen? De graaf is opnieuw tot leven gewekt en hij is binnenkort in Vlaardingen te gast op de dag dat de stad officieel de  750ste stadsverjaardag viert: zondag 14 mei 2023. Floris V verleende precies 750 jaar  eerder stadsrechten aan Vlaardingen.

Dit betekende onder andere dat de Vlaardingers een eigen bestuur kregen, zelf belasting  konden heffen en recht mochten spreken. Daardoor kon de stad verder groeien en bloeien. 
De ontwaakte graaf verdiept zich in de ontwikkeling van Vlaardingen sinds 1273, in huidige rechten en plichten en in de plannen voor de toekomst. En hij krijgt graag inside-information  uit de stad.

Vanuit zijn vroegere woonplaats Den Haag vertrekt de graaf op zaterdag 13 mei met  middeleeuwse metgezellen naar Vlaardingen. Dit noemen we de stadsrechtenstoet. De  graaf brengt als jubileumcadeau ook ‘nieuwe stadsrechten’ mee. In Vlaardingen wacht Floris V op zondag 14 mei een warm onthaal. Op de Markt overhandigt de graaf zijn oorkonde aan  burgemeester Bert Wijbenga-van Nieuwenhuizen, die de ‘nieuwe stadsrechten’ aan het  publiek zal verkondigen.

Snaaien en praaien
Als Floris V er is, kan de feestweek ‘Vlaardingen Viert! beginnen. De gemeente trakteert 
zondagmiddag 14 mei eregasten van binnen en buiten Vlaardingen op een jubileumviering  in de Grote Kerk. Voor de wandelaars van de stadsrechtenstoet en het publiek is de  esthavenplaats gevuld met tafels, banken en klanken om te ‘snaaien en praaien’. Onder het  genot van allerlei lekkernijen kan iedereen gezellig napraten (praaien) over de historische  happening.

De hele week is er volop muziek. Op donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) is er een Lente  Fair, op vrijdag 19 mei trekt er muziek van ’t Oft naar ’t Hoofd (met het Stadsstrand als  laatste stop) en op zaterdag 20 mei is de binnenstad een openluchttheater voor ‘Levend  Verleden’. Op zondag 21 mei zijn er de Urban Haring Run en het Urban Fit Festival.

Speciaal voor de smaakpapillen is er op zaterdag 20 en zondag 21 mei in en rond de Grote Kerk een bourgondisch eet- en drinkfestijn dat veelbelovend Culinair Vlaardingen heet. De entree is gratis en voor iedere lekkerbek een must. Om alle lekkernijen heen is er veel, gevarieerd en aansprekende muziek waaronder een wereldprimeur.

30-03-2023