boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Watalanta (de verhalen) - Robert El

Fantastische roadtrip in parallelle wereld

Een ballonnenwedstrijd die via het strand en een magische treinreis verandert in een sprookjesachtige speurtocht naar een parallelle wereld waarin toekomstbeelden een belangrijke leidraad vormen. Dat is de basis van het boek 'Watalanta' van Robert El, een zware zoektocht waarin de oude prins Plantares samen met de kinderen Grovian, Elise en Milor, en met nog anderen, waaronder een pratende wolf, verzeild raken.

Watalanta (de verhalen) - Robert El

Schrijver Robert El, een auteur met Vlaardingense wortels, heeft zich met hart en ziel gestort op een fantastisch verhaal met magisch realistische kanten waarin hij met veel spanning en vaart de lezer meesleurt in een avontuur dat nergens verveelt. Niet helemaal duidelijk is voor welke leeftijdscategorie dit boek is bestemd, maar die vraag is niet van belang.

Van de eerste tot de laatste bladzijde boeit dit verhaal, een verhaal dat zich na lezing als een bloedzuiger vastzet in je geheugen en zich makkelijk laat navertellen. Wie kinderen heeft die het lezen nog niet voldoende machtig zijn is het een prima kans om je als (groot)ouder al schmierend uit te leven als voorlezer. Al dan niet voor het slapengaan.

Ronduit jammer is het dat de eindredactie van Uitgever Ambilicious zich er met een jantje-van-leiden heeft afgemaakt. Deze sprookjesachtige odyssee wemelt van de inconsequent gehanteerde leestekens, her en der vergeten eind ennetjes en niet zelden onlogisch aan elkaar geknoopte zinnen of juist ellenlange zinslangen die best een grammaticaal bijltje hadden kunnen gebruiken. Los nog van de willekeur bij de keuze van hoofdletters die uitblinkt in een gebrek aan logica.

Schrijver Robert El heeft zijn taak met liefde en enthousiasme volbracht. Zijn queeste die moet leiden tot het definitief ontkrachten is een opeenvolging van alles dat zijn verhaalkundige fantasie maar uit de pen kon toveren. Jammer is het dat de eindredactie hem op dit punt ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Die club is er immers om van een enthousiast verhaal, met aparte invalshoeken, geen foutenfestival te maken. Daarmee doe je Robert El veel tekort.

Wie een heerlijk boek zoekt die schaft 'Watalanta' (de verhalen) gewoon aan. De voorlees (groot)ouder doet er echter goed aan eerst met de rode pen als een schoolfrik nuances aan te brengen teneinde stotterpartijen te voorkomen.

220304 Robert ElRobert El groeide op in Vlaardingen als kind van een filosofische kleermaker en een boeken verslindende moeder. Hij beloofde haar om ooit zelf een boek te schrijven. Zijn debuutroman ‘Watalanta’ verscheen vlak voor zijn 75e levensjaar en is een mix van fantasy en science fiction. Robert EL publiceerde eerder korte verhalen en gedichten.

Watalanta (de verhalen) ISBN 978-94-93275-09-6 | NUR 334 is een uitgave van Uitgever Ambilicious, kost €19,95 en is verkrijgbaar via (online) boekwinkels en via: https://bit.ly/AmbiBoektiek. Meer info op www.robert-el.nl.

Recensie
Peter Joore

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

03-03-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring