boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Wat je van bloed weet - Philip Huff

Indringende roman over de gevolgen van een gewelddadige jeugd

In ‘Wat je van bloed weet´ beschrijft Philip Huff de jeugd van drie kinderen die worden blootgesteld aan het geweld van hun ouders. Het gaat om een schijnbaar welvarende familie, wonend in een groot, vrijstaand huis met een rieten kap en een grote tuin, waar de buren het niet kunnen horen als de ouders vechten met elkaar en met hun kinderen. Wat betekent het om op te groeien in een dergelijk gezin? En wat zijn de gevolgen op latere leeftijd?

Wat je van bloed weet - Philip Huff

In deze roman, die het karakter heeft van een autobiografie, is de middelste van de drie kinderen de naamloze verteller. Hij voelt zich anders dan kinderen die in een veilige omgeving opgroeien en geen geheim leven kennen, maar voor hem zijn agressie en woede binnen het gezin 'normaal' geworden. Zijn oudere zus Emilie en jongere broer Alexander gaan op een andere manier om met de situatie. Een voorbeeld hiervan is dat Emilie na een ruzie tussen haar ouders het bed in hun slaapkamer opmaakt, scherven van de vloer opraapt en tegen haar moeder zegt dat vader het heeft gedaan en tegen haar vader dat moeder het is geweest.

Sinds Emilie niet meer thuis woont, is de verteller het oudste kind in huis en hij schrijft hierover :´...maar je hebt niet dezelfde zachte ziel als je zus, niet zo´n serieus, toegewijd gezicht, je bent boos en wreed; je gunt het ze dat ze elkaar geselen.´ Over zijn broertje schrijft de verteller dat die ´papa beloofd heeft vandaag rustig te doen en dat hij zal opruimen en niet te veel frunniken, zodat mama rustig blijft en zij en pappa geen ruzie krijgen.´ Alexander gelooft nog in een verband, zijn broer niet.

Aan het eind van het boek besluit de dan volwassen verteller zijn leven niet langer te laten beheersen door de ingrijpende gebeurtenissen uit zijn jeugd, de woede en de gevolgen die in zijn verdere leven doorwerken. En gelukkig, ondanks alles kan hij ook liefde voelen, liefde voor de vrouwen die hij ontmoet en liefde voor zijn zus, die hij belooft haar bij alles te helpen. Maar ook liefde voor zijn broer, die hij te vaak alleen bij zijn ouders heeft gelaten, waardoor hij zich schuldig voelt. Dat alles geeft je als lezer het vertrouwen dat er ondanks de ingrijpende gebeurtenissen en een verknipte jeugd een uitweg is naar een

nieuw begin: ´Vrijheid is niets anders dan een kans om het beter te doen.´ (Albert Camus)

Philip Huff (Naarden 1984) is schrijver en regisseur. Hij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, Hollands Maandblad, The New York Review of Books en The Paris Review. Hij publiceerde de romans Dagen van gras (genomineerd voor de Academica Debutantenprijs), Niemand in de stad (winnaar Dioraphte Prijs, verfilmd door Michiel van Erp) en Boek van de doden (keuze van het jaar 2014 van Humo), de verhalenbundel Goed om hier te zijn en de essaybundel Het verdriet van anderen.

‘Wat je van bloed weet´is in februari 2022 verschenen bij Uitgeverij Prometheus, Amsterdam. Het boek telt 288 pagina’s en kost als paperback € 15,00. Ook verschenen als e-book.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Recensie
Margriet Kleijn

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijk het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

 

25-08-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring