Grote Kerk als Grande Cuisine

Wat eten we op 20 en 21 mei bij Culinair Vlaardingen?

Wat eten we op 20 en 21 mei bij Culinair Vlaardingen?

Nu de muzikale line-up bekend is hebben steeds meer mensen het vermetele voornemen Vlaardingen op zaterdag 20 en zondag 21 mei met een langdurig bezoek te vereren. Zoals bekend kan dat beide dagen vanaf 13.00 uur. ‘Herman Brusselmans is een lekker ding,’ aldus een wat oudere dame, ‘maar ik hoef hem niet op mijn bord of in mijn glas.’

Iemand zong nog hoopvol van: 'Liever Stips leverworst dan gewone leverworst.'  Maar die gast moeten we teleurstellen. Verder is er volop en gevarieerder dan het excusenboek van de minister president.

Daarom is er meer dan muziek alleen en het literaire woord alleen. Het heet tenslotte niet voor niets: Culinair Vlaardingen. De ware lekkerbek kan in elke rang met alle stand aanschuiven aan bierbank of statafel: binnen zowel als buiten. Om een tipje van tafellaken of servet op te lichten hierbij een willekeurige opsomming van wat de doorgewinterde omnivoor, carnivoor of pescadoor allemaal voor een paar muntjes op zijn of haar bord of in een kom kan laten toveren.

De culinaire wereld in een handomdraai
Stel je bent een globetrotter en je ziet weleens iets van de wereld, dan is de kans groot dat je weleens een taco in je tijdelijk Mexicaanse knuisten hebt gehad. Wie het westen te veel water vindt bevatten die gaat gerust oostwaarts. In Griekenland zijn gyros erg in trek. Dus, waarom niet in Vlaardingen?

Dichterbij huis en vanuit de enige ware Bourgondische provincie die ons koude kikkerlandje aan de Noordzee rijk is (Limburg) heb je tongstrelende asperges met advocaat plus slagroom: alles uit eigen keuken.

De kip/kerrie en ossenhaas worden, net als de sushi, aangevlogen vanuit het verre oosten. Meer vanuit de oudhollandse keuken zijn de poffertjes. Met en zonder suiker een lekkernij met archaïsche smaak die niet alleen doet denken aan de tijd van zwart-wit tv en mono-geluid, maar ook aan een gelukkige en prettige jeugd.

Wie genoeg heeft van maaltijdeten, die koopt zichzelf gewoon een lekker glas rode of witte wijn en zet zich genoeglijk aan de borrelplank. Ook goed te doen met een biertje of, je bent nu eenmaal BOB en hebt zo je verantwoording, een kopje koffie of een limonade naar keus.

Van de courgettesoep, een broodje falafel en quinoa salade is de herkomst niet geheel duidelijk. De vertaling snert Fasolada Gamjatang Gazpacho doet echter het een en ander vermoeden. Aan de kenner het laatste woord.

Een broodje steak met ui heet ook een heerlijke uitdaging te zijn voor de knuist of vuist knabbelaar. Wie zich een strandvakantie wenst die koopt oesters, sluit de ogen en denkt aan een favoriet vakantieoord met strand.

Foie gras en vissoep? Dan waan je je in Frankrijk. Land van Marianne, de deugdelijke vrouw is zij de ultieme en prettige, ontspannende allegorie voor vrijheid.

Ook aan de echte man én de met plezier in schuim happende vrouw is gedacht met vers getapte Vulcaan, gewoon lekkere pils of een extra hoppig glas India Pale Ale (IPA). Die laatste een tikje bitterder.

Tot slot zijn er de connaisseurs die de hand niet (of juist wel!) omdraaien voor een heuse Vlaardingse cocktail met als smaakbepalend ingrediënt een klassieke Schelvispekel, de gloednieuwe Maria’s Liqueur (op basis van echte cognac en een hint van sinaasappel), een Gin-Tonic of wat er verder allemaal aan des obers brein ontspruit.

Culinair Vlaardingen
Grote Kerk
Markt 63
3131 CR Vlaardingen

Zaterdag 20 mei van 13.00 t/m 23.00 uur
Zondag 21 mei van 13.00 t/m 21.00 uur

Entree + muntjes
De entree is gratis. In de Grote Kerk kun je breekmuntjes kopen voor €3,50 per stuk. Dat betekent dat de prijzen via €3,50 en €5,25 oplopen tot zo’n €10,50 maximaal.

Tot slot
Eet smakelijk, drink lekker en met mate(n) en luister je rijk met de muziek.

230517 Culinair Vlaardingen Cor HintV

17-05-2023