Circa 75 omwonenden op energie safari

WarmtelinQ-boring Zwanensingel Vlaardingen

WarmtelinQ-boring Zwanensingel Vlaardingen

Afgelopen woensdag, 26 april jl., heette het project WarmtelinQ omwonenden en geïnteresseerden welkom bij de boring aan de Zwanensingel in Vlaardingen. Circa 75 bewoners namen een kijkje bij het warmtetransportnet dat tussen Vlaardingen en Den Haag wordt aangelegd. Medewerkers van het project en aannemer A.Hak beantwoordden vragen en lichtten de werkzaamheden toe. Ook wethouder duurzaamheid en energietransitie van de gemeente Vlaardingen, Koen Kegel, bezocht de bouwplaats om zich een beeld te vormen van de technische complexiteit van de boring en zich te laten informeren over de voortgang.

Positieve reacties uit de omgeving
Bezoekers waren enthousiast over de open middag, waar ook voor kinderen verschillende activiteiten waren. Omwonenden bezochten, gehuld in veiligheidskleding, de bouwkuip waar de boring plaatsvond. Zij kregen daar een toelichting van de aannemer op de werkzaamheden. Kinderen konden als bouwvakker op de foto en meedoen met een speciale kidsquiz. Snackbar ’t Zwaantje, die omringd wordt door werkzaamheden, zorgde voor versnaperingen deze middag.

“Technisch hoogstandje”
“Als gemeente zijn we blij met de voortgang van het project WarmtelinQ. Deze warmteleiding maakt het mogelijk om onze wijken aan te sluiten op een warmtenet. Hier wordt echt een technisch hoogstandje verricht in de Vlaardingse ondergrond,” stelt wethouder Koen Kegel. De gemeente bekijkt per wijk de haalbaarheid en betaalbaarheid van warmtenetten als mogelijke warmteoplossing ter vervanging van aardgas.
   “Met WarmtelinQ hebben we afgesproken dat er zo min mogelijk overlast is tijdens de aanleg en dat alles er naderhand minstens even mooi uit moet zien.” Hinder van de werkzaamheden is onvermijdelijk, wel treft het project maatregelen om de hinder te beperken. WarmtelinQ en de gemeente Vlaardingen ontwikkelden samen een herinrichtingsplan dat gerealiseerd wordt als de werkzaamheden zijn afgerond.

Werkzaamheden
In Vlaardingen vinden op dit moment verschillende werkzaamheden plaats voor de aanleg van WarmtelinQ. Zo wordt de leiding onder de Zwanensingel doorgeboord en wordt een deel van de leiding hier in een open sleuf aangelegd. Achter de Hoevenronde startten recent de werkzaamheden om de leiding onder de woonwijk Holy door te boren, in het park Achterlangs langs de Cricketweg wordt de leiding later dit jaar aangelegd in een open sleuf. Vanwege de werkzaamheden zijn er verschillende omleidingen, deze duren in de meeste gevallen tot in het najaar van 2023.

Meer informatie over WarmtelinQ
Een behagelijke woonkamer, een aangename douche, een kas voor het kweken van tomaten: zo’n veertig procent van de energie die we in Nederland gebruiken gaat op aan verwarming. Deze warmte halen we nu veelal uit het stoken van aardgas, waarbij CO2 vrijkomt. Die uitstoot draagt bij aan de opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat. We kunnen de uitstoot van CO2 verminderen door gebruik te maken van andere warmtebronnen. Zoals van de warmte die vrijkomt bij fabrieksprocessen in de Rotterdamse haven. Die warmte verdwijnt nu vaak in de lucht of in het water. Met WarmtelinQ wordt die warmte straks ingezet voor het verwarmen van 120.000 huizen en bedrijven in de provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie kijkt u op www.warmtelinq.nl.

Fotografie
WarmtelinQ/Winand Stut

30-04-2023