Als het huis van de Ambachtsheer zou kunnen praten

Wandelen door de Oostwijk

Wandelen door de Oostwijk

VLAARDINGEN - Het thema van de Open Monumentendagen, in het tweede weekend van september, is dit jaar “Als monumenten konden praten”. Een monument dat zeker wat te vertellen zou hebben, is het huis van de Ambachtsheer.

Amsterdammer Pieter Gerritsz. van Ruytenburch, de ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger Ambacht, liet in 1611 een huis en tuinen aanleggen in het gebied dat we nu kennen als de Oostwijk. Al was dat huis geen lang leven beschoren, want zijn zoon Willem (die van de Nachtwacht) liet het afbreken en een nieuw huis bouwen. Ook dat huis is al lang geleden verdwenen, maar leeft voort in de plattegrond die – op dezelfde plaats – is aangelegd.
 
Benieuwd naar het huis van de Ambachtsheer? En waarom de Schiedamseweg eigenlijk juist op die plek ligt? En al het andere "verborgen verleden" van de Oostwijk? Wandel dan op zondag 10 september mee met de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen. De start is om 14.00 uur vanaf de Visbank, de kosten zijn € 3,00 uur (50% korting met een geldige vrijwilligerspas of Rotterdampas). Voor meer informatie en reserveren (wel gewenst, niet verplicht): www.serviceteam-vlaardingen.nl/agenda.

31-08-2023