Kapper Karel Knipt Krullen en Meer

Walter, Johnny Valentino en Elvis samen op de stoel

Walter, Johnny Valentino en Elvis samen op de stoel

Kapper Karel en zanger Wally Preyll interviewen is zoiets als proberen aan een goede nachtrust te geraken terwijl je tussen twee pasverliefde jongelingen ligt. Het klinkt geweldig en lijkt warm, maar je doet geen oog dicht en je komt er nooit echt tussen.

De twee kompanen kennen elkaar zo’n slordige veertig jaar die niet enkel knippend zijn doorgebracht. Allesbehalve. Kapper Karel mocht zich bij optredens in het verleden graag laten verleiden tot het spelen van een rol als chauffeur, roadie, geestelijk begeleider, manager (gewapend met luxe, weliswaar lege, attachekoffer) of als chef kap- en grime. Maar bovenal ging het om de gratis geneugten. De heren waren jong en ze wilden niet alleen wat, ze deden ook veel.

Dit verhaal zwabbert dan ook van links naar rechts en van vroeger naar nu vice versa. Uiteraard continu zonder ook maar één logisch pad te volgen vliegt de ene herinnering de andere achterna. Op weg naar De Vlaardinger komt er regelmatig een herinnering verminkt aan de eindstreep. Maar altijd klopt de inhoud in essentie. Niet zelden gestaafd met foto’s waarbij het kapsel van Wally Preyll de ene modegolf na de andere rage vertegenwoordigt. De coupe of haarsnit als Modern Geschiedenisboek der (soms uitzinnige en inmiddels hopeloos achterhaalde) Coiffures ziet hij er de ene keer uit als een Haagse straatboef met een rebels matje om dan weer als een ware kloon van David Hasselhoff, met wie hij in Duitsland eens een duet heeft gezongen, ten tonele te verschijnen. En altijd weer met van die buitenissige colberts waarin meer kleuren verwerkt lijken dan je kunt vinden op een canvas bij Jackson Pollock.

230213 Wally PreyllZe waren getuige op elkaars bruiloft en hielpen de ander een handje met verhuizen tot ze elkaar een tijdje uit het oog verloren. Ook dat gebeurt en ware vriendschap kan daartegen. Zo is gebleken. Maar wat onveranderd bleef was het regelmatig bellen, met als onderwerp het bekende praatje pot. Ook voor er al draadloze lulijzers bestonden. Je mag best stellen dat Karel en Wally echt alles van elkaar weten en dat nimmer misbruiken. Dat is veel waard; heel veel.

Maar zoals de dag niet kan zonder nacht, de politiek niet zonder leugenachtig machtsmisbruik en water niet zonder vuur, zo kon Karel niet zonder Wally en andersom. Wally, inmiddels van zijn Haagse matje verlost, liet zijn haar haren weer regelmatig kappen bij Karel. En of het de dracht was of zijn stem … we zullen het nooit weten. Feit is dat sinds Karel kam en schaar weer zorgzaam over Wally zijn immer goedlachse bol laat grasduinen zijn carrière continu in de lift zit.

Wally Preyll: ‘Zeker de laatste 4-5 jaar is het een prettig gekkenhuis. Ik hol van het ene optreden naar het andere. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Daarbij: als ik zing bezorg ik wel weer andere mensen een prettig uurtje.’

Dan piepjes van de gsm. Het is een appje van Landal GreenParks waarin liefst tweeëntwintig optredens zijn vastgelegd. Wally lacht en zucht een heel klein beetje. Dan, trots als een aap: ‘Ik kreeg onlangs van Landal een contract voor het leven. Ik had de hoogste rapportcijfers van alle artiesten en dit was de prijs! Geweldig toch. Nu kan ik niet eens meer met pensioen als het zover is. Vorig jaar heb ik 180 optredens gedaan. Gaaf toch!

Deze zomer zit ik al mudje vol en voor 2024 staan alle feestdagen rood omcirkeld in de agenda. We hebben al wel een cruise geboekt. Lekker een keer saampjes weg. De boog kan immers niet altijd gespannen staan’

Het is een luxeprobleem waar hij alle dagen van geniet. Op de dag van interview (donderdag 9 februari, red.) staat een optreden gepland in het casino in Zaandam. En op 15 februari komt zijn nieuwste single uit die hij in de studio van Frans Bauer heeft opgenomen. Pakt maar weer eens zijn gsm en toont dat zijn liedje Mi Amore liefst 101.000 keer is gestreamd. ‘Niet gek, toch. Voor een Vlaardingse jongen.’ En ook tijdens de corona bleef hij actief. Maar altijd met respect voor de 1.50 meter waardoor zijn gsm niet die van de gasten kon beïnvloeden.

Wally Preyll: ‘Het enige wat ik moet doen is gezond blijven. De stem vertroetelen en blijven gaan. Niet als een oververmoeide zombie achter het stuur kruipen en tegen een boom of de sloot inrijden is en blijft de boodschap.’

230213 Wally Preyll2Hij denkt erover ooit een huisje te kopen in Spanje: ‘Niets bijzonders. Gewoon een plek onder de zon waar we om de zoveel tijd een weekje kunnen bijkomen van alle hectiek.’ 

We mijmeren nog even over Ben Vuijk. Niet alleen zijn eerste manager, sinds de jaren zeventig ook een echte vriend. We missen hem allebei; Ben Vuijk. Man van leuke initiatieven en een hart van Goud. Wally neuriet: Vlaardingen Mijn Stad. Uit dezelfde tijd stammen legendarische optredens onder gezag van Dirk van Hofwegen in de Cockpit. Maar dat is misschien meer iets voor een ander verhaal.

In Café de Arepol (van Ben Vuijk, red.) won Wally zijn eerste 1e prijs als zingende Elvis. Het bleek de aftrap van een nog altijd doordenderende carrière. Ook deed hij kappersshows samen met Kapper Karel (we zouden hem haast vergeten, hij Wally gelukkig niet, want zijn haar zit uitermate goed) in de Triangel. Kapper Karel: ‘We hebben acht shows gedaan in die jaren. Altijd met Wally en altijd leuk en spraakmakend. Ook trouwens met het Vlaardingse Upside Down. Dat was het debuut duo van Bob van Rutten. Samen met Raymond Herweijer. Die laatste nu al jaren bakker in Winkelcentrum de Loper. ‘Die heeft straks wel een pensioen,’ merkt De Vlaardinger op. ‘Ja,’ zegt Wally. ‘Dat heeft ‘ie goed gedaan al heeft hij niet meegemaakt wat ik allemaal heb uitgevoerd. Ieder zijn ding. Je hebt zangers en luisteraars.’ ‘En kappers,’ zegt Karel als hij zijn hoofdtuintjesgereedschap opbergt. Hij is klaar en Wally kan, opgelucht, want op tijd gecoiffeerd, als een spreekwoordelijke haas richting Zaandam.

Nieuwste single Johnny Valentino
Mooier dan de rest
Link: https://youtu.be/snz1eJxnpIk

Kapper Karel
’t Salonnetje
Peperstraat 3
3131 CT Vlaardingen

Telefoon: 010-435 90 96
Facebook: www.facebook.com/kapsalontSalonnetje

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Peter Joore | Familiearchief Wally Preyll

230216 Wally Preyll2

16-02-2023