boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Waar we niet over praten - Tracey Lien

Meeslepende en intense roman over Vietnamees gezin in Sydney

Een jonge Vietnamees-Australische vrouw keert terug naar de wijk waar ze is opgegroeid. De reden is schokkend: haar broer is bruut vermoord. Ze is vastbesloten om te ontdekken wat er is gebeurd. In de roman ‘Waar we niet over praten’ geeft auteur Tracey Lien een zedenschets van het leven in een woonwijk in Sydney waar alleen gevluchte Vietnamezen wonen.

Waar we niet over praten - Tracey Lien

De vluchtelingenenclave Cabramatta waar Ky Tran, de hoofdpersoon, is opgegroeid, staat bekend om drugshandel en gewelddadige misdrijven. De politie staat er onverschillig tegenover. Ook bij de dood van Ky’s broer Danny zijn ze weinig behulpzaam. Ky zet met moeite haar verdriet opzij en gaat getuigen opsporen en ondervragen.

Door het tragische voorval en het mysterie dat eromheen hangt lijkt het oplossen van de moord in eerste instantie het hoofddoel. Maar de auteur slaagt er ook in om tijdens haar zoektocht een indringend beeld te schetsen van het leven in een wijk met gevluchte Vietnamezen. Daardoor wordt de lezer meegesleept in het reilen en zeilen van een familie die met trauma's uit de oorlog het vaderland is ontvlucht. Mede door de taalbarrière is het moeilijk te integreren in de Australische samenleving. En bovendien: De 'witte' Australiërs bieden daarbij geen enkele hulp en het is duidelijk dat populistische politici de groepen vluchtelingen liever kwijt dan rijk zijn.

De auteur is erin geslaagd de lezer onder te dompelen in een voor velen totaal andere cultuur midden in een westerse samenleving. Tracey Lien vat in haar nawoord de kern van deze fascinerende roman goed samen: ‘Ky moest onmiskenbaar Australisch zijn zodat ik uiteen kon zetten waarin zij en zoveel andere Aziatische Australiërs (en, in het verlengde daarvan, Aziatische Amerikanen, Aziaten in Groot Brittannië, Aziaten in Europa) verzeild raken – een spel waarin de spelregels door anderen zijn bepaald, zodat ze nooit een eerlijke kans zullen krijgen.’

Waar we niet over praten’ is een meeslepend en intens drama. Het laat zien wat een tragische gebeurtenis doet met een familie in een gemeenschap van immigranten.

230817 Tracey Lien Alison GrassoTracey Lien is geboren en getogen in Sydney, Australië, nadat haar ouders uit Vietnam waren gevlucht. Ze behaalde haar Master of Fine Arts aan de universiteit van Kansas en werkte eerder als verslaggever voor de Los Angeles Times. Ze woont in Brooklyn, New York.

Waar we niet over praten is maart 2023 verschenen bij uitgeverij Signatuur en kost € 24,00. Ook als e-book leverbaar.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (fotograaf: Alison Grasso)

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

17-08-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring