Scheveningse Museumlogger

Vrijwilligers van de VL92. Balder realiseren de ‘Gaffel’ voor Noordster

 Vrijwilligers van de VL92. Balder realiseren de ‘Gaffel’ voor Noordster

Door een 3- tal vrijwilligers bij de VL.92 Balder is vorig jaar gestart met de realisatie van een gaffel voor de Noordster SCH 236. Een gaffel is een ten opzichte van de mast schuin omhoog staand rondhout dat de bovenkant van een zeil omhoog houdt.

Op Scheveningen is de restauratie van de SCH 236 Noordster al enkele jaren in volle gang. Op 30 september 2016 is de Stichting (Museumlogger) Noordster opgericht. Het doel van die stichting is: het terugbrengen van het offshore schip m.s. Aurora in de oorspronkelijke staat waarin het schip in 1949 op de Scheveningse sleephelling als SCH 236 ‘Noordster’ werd gebouwd en het daarna gebruiken als ‘museumlogger’.

Gaffel uithijsen werkplaats Balder

Sinds de oprichting van de bovengenoemde stichting bestaat er al regelmatig contact en ondersteuning vanuit de VL.92 Balder, met als zichtbaar resultaat deze gaffel.

Met een grote dosis aan kennis en ervaring is ondanks de vele Covid beperkingen de gaffel gerealiseerd door de vrijwilligers van de Balder. Honderden uren is er aan gewerkt met een fantastisch eindresultaat.

Gaffel klaar voor transport naar Scheveningen

Op woensdag 16 juni 2021 was het zover dat de gaffel op een vrachtauto werd geladen om vervoerd te worden naar Scheveningen.

Komende vrijdag is de officiële overdracht aan boord van de SCH 236. 

Werkzaamheden Gaffel in de werkplaats van VL92. Balder

Bron foto's: Hans Bakker, Maarten Bal en Stichting Noordster SCH 236

18-06-2021