Parrotfarm: ‘Alles vóór en mét de papegaai’

Vrienden voor het leven!

Vrienden voor het leven!

Welk dier is mooi? Een papegaai is mooi. Dat is een kleurrijk dier en een sieraad in je huis. Toen ik in mijn kinderjaren voor het eerst naar de dierentuin ging kon ik uren kijken naar de verenpracht en luisteren naar wat soms op praten leek, maar krijsen was.

211011 ParrotFactoryEen papegaai is duidelijk aanwezig, en wie goed voor het dier zorgt heeft er zeker een halve eeuw plezier mee en van. De een grijs met rood, de ander wit met gele kuif. Ook zijn er blauw met geel. De regenboog daarbij vergeleken is een saaie kromming met vale tinten.

Het is een dier met strenge kraaloogjes. Als ze jong zijn zwart als kool en later met witte rand zoals een eminence grise past. Maar altijd levendig en een gewild aandachtspunt. Een papegaai is trouwer dan verkering. Papegaaien zijn mooier dan Brigitte Bardot in haar wildste jaren en zeker niet zwartwit.

Met een papegaai kun je lachen. Ze halen malle fratsen uit, zijn zelfstandig, soms opstandig en eten toch graag uit je hand. Voor een papegaai geen mascara noch een likje rouge of felgekleurde lippenstift. Geen dier is adembenemender bont dan deze exoot. Getooid met verenpak dat een palet van pakweg Dali, Appel of Picasso degradeert tot een plankje met gat en hooguit vijftig tinten grijs.

Als je denkt zielsveel van een papegaai te houden en er nooit op uitgekeken raakt, maar je weet dat nog niet helemaal zeker, dan trek je jas en schoeisel aan en gaat naar Parrotfarm. Achter de winkel tweehonderd gevederde vrienden waan je je in die dierentuin waar je ze ooit voor het eerst hebt gezien. Je kijkt, je luistert, je geniet en krijgt alle aandacht. Niet alleen van de komiek met vleugels, maar ook van vader Cor en dochter Els de Snaijer.

211011 ParrotFactory1Geduldig en met nauwelijks verholen liefde voor hun levende have leggen ze je van alles uit. Geen vraag zo gek, als het over papegaaien gaat, en je krijgt een antwoord of een uitleg waarom dit of waarom dat. Het zal je duizelen, al die kleuren, dat gekrijs of die halfbakken woorden. Maak je over die geluiden maar geen zorgen, want wie aandacht geeft creëert een keurig nette vriend die altijd jong en je vriendje blijft. Want hoe oud een papagaai ook wordt, saai komt nimmer in zijn woordenschat voor. Levendig en leuk blijven altijd kwalificaties die van toepassing zijn.

Wie na dit louterend bezoek nog altijd van mening is dat hij of zij of het gezin rijp is voor uitbreiding, die moet inventariseren. Want, is je woning groot genoeg dat daar een kooi van een metertje of twee inpast en dat je verenpalet een stukje vliegen kan? Ben je niet al te vaak al te lang lichamelijk afwezig? Heb je oog voor te lange nagels en let je serieus op zijn of haar gestel? Dan wellicht ben je toe aan een nieuwe vriend.

Je kunt er eentje nemen uit een hok of je wacht op verse eieren en daarvan het fraaie resultaat. Dat kan soms even duren, want niet altijd ligt een papegaaienkoppel op voortplantingsgerichte ramkoers. Maar dan krijg je wel je eigen kindje uit de beste handen van de stad. Die van Parrotfarm.

De gasten van Parrotfarm zijn fit als hoentjes. Nemen regelmatig een bad en vliegen dagelijks tezamen uren in de grote zaal. Noem het ochtendgymnastiek, maar dan ongewis en ongeleid. Zo kunnen ze hun figuurlijk eitje kwijt.

211011 ParrotFactory3Een jonkie dat de wieg verlaat is terdege gekeurd en gezond als de spreekwoordelijke vis. Je krijgt als nieuwe ouder van nu niet alleen een certificaat, als er al garantie bestaat op levend goed, maar ook valt je een cursus en allerhande nuttige uitleg ten deel. Dan nog is de koek niet op, want net als mensen hebben papegaaien nagels. Die kun je voor een tientje laten knippen en geloof ons als we zeggen dat je dit bij de dierenarts niet redt!

Dat Parrotfarm al lang bestaat, pappa Cor driemaal per jaar verre streken bezoekt om de laatste snufjes door te nemen en te (ver)kopen en dat dochter Els thuis de scepter zwaait? Dat vertellen ze je zelf wel als je, blij en vol verwachting, de volières straks bezoeken gaat.

Parrotfarm
Mercuriusstraat 35
3133 EM Vlaardingen

Telefoon: 06-1458 1618
Website: www.parrotfarm.nl
E-mail: els@parrotfarm.nl

211011 ParrotFactory4Openingstijden winkel
Maandag t/m woensdag: op afspraak
Donderdag en vrijdag: 12.00 t/m 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 t/m 17.00 uur

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Familie de Snaijer | Peter Joore

afbeelding
afbeelding
afbeelding

20-10-2021