Festival Onder de Linden succesvol

Vraagtekens rond gebruik QR-code

Vraagtekens rond gebruik QR-code

De ouverture van Onder de Linden (in en rond de Grote Kerk) mag een succes worden genoemd. Op vrijdag vielen er 280 gasten te noteren en de zaterdag was goed voor ongeveer 1500 bezoekers. De combinatie van passieve kunst en cultuur, een kunstveiling en actief muziek luisteren, is met het nodige enthousiasme ontvangen.

Toch vielen er vraagtekens te noteren. Niet qua het gebodene struikelde een aantal bezoekers over het in hun ogen wisselende QR-code beleid. ‘Op vrijdag werd hier strikt de hand aan gehouden,’ aldus een gast, ‘en een dag later was het een ongecontroleerde in- en uitloop. Daar begrijp ik niets van.’

We belden organisator Frank Tomeï en vroegen om uitleg. Die gaf hij met een logische verklaring, gekoppeld aan het huidige medische beleid in het achterhoofd bleek alles klaar als een klontje.

Frank Tomeï: ‘Voor Onder de Linden hebben we, als altijd, een evenementenvergunning moeten aanvragen. Die toestemming is zo aan regels gebonden. Die heb je te volgen als organisatie en anders niks.

Op vrijdag betrof het een statisch evenement en daarbij hoort de QR-code en het controleren daarvan. Zaterdag is een ander verhaal. Omdat veel onderdelen zich buiten bevonden en er in de Grote Kerk geen bar noch een programma was heette het die dag een doorstroomevenement.
   Om dit te duiden hebben we een bordje opgehangen waarop stond dat toeschouwers op het terras van Eetcafé Stam konden gaan zitten en naar de muziek luisteren. Dat is namelijk een publieke ruimte. Staan was niet toegestaan. Wie van het toilet gebruik wilde maken moest bij Stam de QR-code overleggen of kon zonder QR-code in de Grote Kerk terecht.

Het zal nog wel even duren voor iedereen hiervan is doordrongen. Regels zijn altijd al regels, maar nu met extra ingebouwde en van regeringswege opgelegde bescherming.

Tekst
Peter Joore

Fotografie
Paul Meuldijk

08-10-2021