Voorbereiding boswerkzaamheden Midden-Delfland

Voorbereiding boswerkzaamheden Midden-Delfland

Staatsbosbeheer start in februari met de voorbereidende werkzaamheden voor het bosonderhoud van 2024. In verschillende Staatsbosbeheer gebieden in Midden-Delfland worden bomen gemarkeerd. Op zaterdag 4 maart kunt u eventuele vragen, over de voorbereidende werkzaamheden, stellen aan de boswachter.

Boswachterspreekuur 4 maart
Op zaterdag 4 maart van 10.00 tot 15.00 uur kunt u de boswachter vinden in het Abtswoudse bos-West. Let op de locatie is alleen bereikbaar voor fietsers en wandelaars. Meer informatie over het boswachterspreekuur is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

Markeringen op bomen
De (zichtbare) voorbereiding bestaat uit het inventariseren en het markeren van de bomen die weggehaald of beschermd moeten worden; dit noemen we blessen. Er worden zorgvuldig drie typen bomen geselecteerd: bomen waar komende jaren extra energie en tijd in wordt gestoken om ze te laten ontwikkelen tot grote en imposante bomen. Bomen die moeten wijken om meer variatie in het bos te genereren en bomen die geen speciale rol in het bos gaan vervullen en daardoor niet hoeven te wijken.

Bosonderhoud 2024
In 2024 worden tijdens de boswerkzaamheden de rood gemarkeerde bomen weggehaald; dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden wordt, waar nodig, daaropvolgend plantseizoen (december-maart) bomen en struiken terug geplant; bos blijft hierdoor bos. Bij het terug planten wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, die bijdragen aan de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Tijdens het bosonderhoud is het van belang om na te denken over een duurzaam en veilig behoud van het bos in de komende decennia. Doordat de meeste bospercelen zijn aangeplant met bomen van veelal dezelfde soort en leeftijd, bereiken we dit doel alleen door bij te sturen en gefaseerd ruimte te maken in het bos. Zo kunnen er nieuwe boom- en struiksoorten worden aangeplant en ontstaat er een grotere variatie in leeftijd en soorten. Het resultaat is meerdere lagen (hoogteverschillen) en een hogere biodiversiteit aan boom- en plantsoorten in het bos dat weer een thuis biedt aan verschillende diersoorten.

Wat merkt de bezoeker ervan? Tijdens de voorbereidende werkzaamheden ondervinden bezoekers geen hinder, er is geen sprake van afzettingen of geluidhinder. Voor de start van het bosonderhoud in 2024 volgt een bericht op verschillende media kanalen. Blijf op de hoogte door de boswachter te volgen via boswachtersblog.nl/zuid-holland of Facebook (Staatsbosbeheer Hof van Delfland). Behoefte aan meer informatie? Ga in gesprek met de boswachter op 4 maart. Meer informatie over het boswachterspreekuur is te vinden via www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/boswachtersspreekuur-abtwoudse-bos

Fotografie
Staatsbosbeheer

22-02-2023