Vlaggetjesdag in ere hersteld?

Werken aan de toekomst is kijken naar het verleden

Soms komt een ingezonden brief het redactielokaal binnen. Niet altijd gevuld met ranzige politieke geheimen betreft het ditmaal een stadsbreed verzoek tot eerherstel van een verloren gegane traditie waaraan Vlaardingen haar Nom de plume heeft te danken.

Vlaggetjesdag in ere hersteld?

‘Las net in uw zeer gewaardeerde krant iets over Vlaggetjesdag. Met als opvolger het verfoeide Haring & Bierfeest (whats in a name).

Ik wil u erop wijzen dat, toen er nog echt sprake was van Vlaggetjesdag, voorafgaande aan het feest op zaterdag er op vrijdagavond een herdenking werd gehouden bij het vissersmonument op het Groot Visserijplein.
   Dit, ter nagedachtenis aan de vele Vlaardingse visserlui die in de loop van de jaren niet zijn teruggekeerd in de haven en op zee verdronken.
   Is het misschien mogelijk om daar ook eens aandacht voor te vragen. Het is toch te gek voor woorden om dit trieste verleden uit te poetsen terwijl Vlaardingen groot is geworden mede door de visserij én de omgekomen visserlui.

Er is een werkgroepje ontstaan die zich beijvert om deze traditie in ere te herstellen zodat ieder jaar aan de vooravond van Vlaggetjesdag bij het binnenhalen van de nieuw haring bloemen worden gelegd bij dit monument.

Hopelijk kan uw krant meehelpen om met name de inwoners van Vlaardingen het besef te geven dat deze traditie nieuw leven moet worden ingeblazen. Werken aan de toekomst is immers kijken naar het verleden.’

04-08-2022