Vlaardingencultuurhuis in Broekpolder weer fier rechtop

Vlaardingencultuurhuis in Broekpolder weer fier rechtop

Het Vlaardingencultuurhuis, de reconstructie van een woning uit de Nieuwe Steentijd, (2.900 vChr.) staat weer rechtop! De stormen die enige weken geleden over ons land raasden, hadden dit huis uit het lood geduwd waardoor het dak was verzakt. Met vereende krachten en hulpmiddelen zoals ook in de Steentijd voorhanden waren, is het huis gered van verdere verzakkingen. Nu wordt nog gewerkt aan het herstellen van de lemen muren, vervangen van enige staanders en de zoden op de nok. De herstelwerkzaamheden werden als onderdeel van het NWO-project ‘Putting life into neolithic houses’ door de Universiteit Leiden gecoördineerd en gedocumenteerd.

Het was voor de bouwers een spannend moment. Na de nodige voorbereidingen trokken en duwden circa vijftien vrijwilligers het dak en de wanden weer op zijn plaats. Het huis bestaat uit houten palen, lemen wanden, waarin wilgentakken het verband vormen, verbindingen van stroken leer en berkenbast. Toen de constructie weer rechtop stond, werden de nodige stutten geplaatst om instorten te voorkomen en enige aanvullende dakschoren aangebracht om de interne stabiliteit te verbeteren. De komende weken worden de wanden hersteld met leem (klei met water en stro), de verbindingen vervangen en een deel van het rieten dak vernieuwd. 

herstel VCH 01

“Het herstel van het huis bewijst dat de bewoners uit de Nieuwe Steentijd met weinig middelen, maar met veel gemeenschapszin, goed konden overleven in onze delta,” zegt Jeroen ter Brugge, projectleider van Masamuda. “We waren niet blij met de ontstane schade, maar het gaf ons, en de faculteit Experimentele Archeologie van de Universiteit Leiden, waarmee bij dit project wordt samengewerkt, de nodige inzichten in het leven van de Vlaardinger van zo’n 5.000 jaar geleden.”

Masamuda is elke zondagmiddag open voor bezoekers, van 12.00 – 16.00 uur.

21-03-2022