Vlaardingen zakt in financieel drijfzand

Vlaardingen zakt in financieel drijfzand

Tijdens de behandeling van de begroting in november 2020 heeft de ChristenUnie/SGP het aangegeven: de meerjarenbegroting 2022 drijft op drijfzand. Ten eerste hoort een begroting altijd sluitend te zijn! Ten tweede moet er niet op verwachting worden begroot. In de jaren 2022, 2023 en 2024 zou een gat van meer dan €700.000 gedekt worden door het uitbreiden van het betaald parkeren in de Indische Buurt, de VOP en Oostwijk (gedeeltelijk). Hiervoor moesten bewoners uit die wijk eerst akkoord geven.

De ChristenUnie/SGP heeft het college en de raad meermaals gewezen op de grote risico's van het uitbreiden van het betaald parkeren in deze wijken. Wanneer dit namelijk niet doorgaat, zijn dit de eerste financiële tegenvallers. Daarnaast, zouden de inwoners dit wel willen? Zouden er zelfs wel genoeg reacties komen? Wat blijkt? Er is onvoldoende response op de enquête en de meerderheid wil geen betaald parkeren! Dus moet het college van burgemeester en wethouders het voorstel (voorlopig) in de ijskast zetten.

Maar de begroting zakt door het drijfzand heen en stuwt het tekort nog hoger op! Wat gaat er nu gebeuren? Nog meer bezuinigingen? Waarop? Nog minder onderhoud aan wegen en groen, het stoppen van subsidies aan (kleine) maatschappelijke instellingen of toch een streep door de viering van 750 jaar stadsrechten in Vlaardingen?

De ChristenUnie/SGP diende vorig jaar een alternatief voorstel in waardoor de begroting wel daadwerkelijk gesloten was en waarmee de inwoners erop vooruit zouden gaan, omdat het onderhoudsniveau in de buitenruimte zou worden verhoogd. Helaas werd dit zonder inhoudelijke discussie weggestemd. Komt er in november een herkansing?

ChristenUnie-SGP Vlaardingen

Erik van Pienbroek & Wouter de Reus

29-07-2021