Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki

In de hele wereld, en zo ook op meerdere plekken waar kernwapens in België -Duitsland én Nederland (vliegbasis Volkel) zijn opgeslagen, zal op 6 augustus worden stilgestaan bij 78 jaar Hiroshima en Nagasaki.

Vlaardingen herdenkt 78 jaar Hiroshima en Nagasaki

PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen en Vele Vlaardingers Eén Huis organiseren een korte samenkomst voor een ‘herdenking Hiroshima en Nagasaki’ in Vlaardingen.

Het is 78 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Het meest verschrikkelijke wapen dat ooit werd uitgevonden door de mens leidde tot heel veel doden en ook tot onherroepelijke trauma's die generaties lang nazinderen tot op de dag van vandaag.

Bij de herdenking in Vlaardingen herinneren wij de mensen die omkwamen en eren de overlevenden. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren. ´Nooit weer Hiroshima, nooit weer Nagasaki’.

Ondanks de gruwelijke en catastrofale effecten van het eventueel gebruik van deze wapens zijn er in januari 2023 wereldwijd 12.512 kernkoppen en daarvan ongeveer 9.576 in militaire voorraden voor mogelijk gebruik - 86 meer dan in januari 2022. De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die 78 jaar geleden vielen en

daarnaast neemt het gevaar dat kernwapens gebruikt zullen worden toe. We denken bijv.: aan de blijvende dreiging daarvan in het Midden-Oosten, de proeven in Noord-Korea en de dreiging van Poetin waarbij Rusland besloot om zijn kernwapenarsenaal in staat van paraatheid te brengen. Dreigen met deze massavernietigingswapens is sinds de oorlog in Oekraïne terug van nooit weggeweest.

Naast herdenken blijft actievoeren tegen kernwapens nodig: Er is een “steentjes actie” - ( zie ander bijgevoegd document) om het werk voor “kernwapens de wereld uit, te beginnen uit  Nederland – uit Volkel” van landelijk PAX financieel te steunen.

De eenvoudige en korte, wel intense herdenking in Vlaardingen zal op 6 augustus ’s avonds om 19.30 uur gehouden worden bij het Rosarium aan de Holysingel, 3136 LA Vlaardingen, naast het benzinestation.

De herdenking is bedoeld voor iedereen die op dat moment even stil wil staan bij “78 jaar Hiroshima en Nagasaki”.

Witte bloemen worden op prijs gesteld.

03-08-2023