Vlaardingen gaat gemeentelijke panden verduurzamen

Vlaardingen gaat gemeentelijke panden verduurzamen

VLAARDINGER - De gemeente Vlaardingen gaat in fasen het gemeentelijk vastgoed verduurzamen. Hiermee wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen beperkt en wordt bespaard op de energiekosten. Door uitvoering van dit verduurzamingsprogramma voldoet de gemeente bovendien aan het wettelijk vastgestelde klimaatdoel om de CO₂-uitstoot in 2030 met 55% te verminderen en in 2050 met 100%.

“De gemeente pakt op deze manier haar eigen verantwoordelijkheid op het gebied van de energietransitie”, aldus Koen Kegel (wethouder energietransitie). “Door dit meerjarenplan voortvarend uit te voeren, behalen we als gemeente de wettelijk vastgestelde klimaatdoelen op tijd.”

Veelverbruikers eerst
In de ‘Routekaart CO₂-neutraal gemeentelijk vastgoed’ heeft de gemeente vastgelegd hoe het gemeentelijk vastgoed in fasen wordt verduurzaamd. Om snel een zo groot mogelijke besparing op de energiekosten te realiseren, worden eerst de gebouwen aangepakt die de meeste potentie hebben. In de praktijk betekent dit dat de gebouwen die veel energie verbruiken en waar al (grote) onderhoudswerkzaamheden gepland staan, als eerst worden verduurzaamd. Om deze reden worden in 2024 onder meer het stadhuis aan de Markt en de gemeentewerf aan de Burgemeester Heusdenslaan onder handen genomen. Deze gebouwen worden onder meer voorzien van zonnepanelen en betere isolatie.

Meten van effecten
De routekaart is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid opgesteld. Toch is het uitstippelen van de exacte route tot en met 2050 ingewikkeld. De prijzen van energie, bouwmaterialen, duurzame technologieën en arbeid kunnen bijvoorbeeld in de loop van de tijd sterk variëren. Hierdoor kunnen ook de kosten en opbrengsten van het verduurzamingsprogramma beïnvloed worden. Om te meten of de gemeente goed op koers ligt op weg naar CO₂-neutrale gebouwen in 2050 wordt het effect van de verduurzamingsmaatregelen periodiek gemonitord. Wethouder Koen Kegel: “Door het goede voorbeeld te geven, willen we Vlaardingers inspireren om met hun eigen woning aan de slag te gaan. Er is namelijk een wettelijke verplichting om voor 2050 iedere woning aardgasvrij te verwarmen. Met het nieuwe woon- en energieloket, dat begin volgend jaar actief wordt, gaat de gemeente onze inwoners hier bij ondersteunen.”

Stadsprogramma Nieuwe Energie
Het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed is één van de speerpunten van het stadsprogramma Nieuwe Energie. Het gemeentelijk vastgoed, dat bestaat uit 103 gebouwen, kent een zeer gevarieerde samenstelling. Naast het stadskantoor en de gemeentewerf gaat het onder meer om sporthallen, begraafplaatsen, kinderdagverblijven, scholen, een havenkantoor en culturele instellingen.

Fotobijschrift
Wethouder Koen K. kon wat de fotograaf betrof het dak op

Fotografie
Maarten Roukema

01-11-2023