Festweek vanaf 13 t/m 21 mei

Vlaardingen 750 jaar

Vlaardingen 750 jaar

Vlaardingen heeft 750 jaar stadsrechten en dat wordt groots gevierd. Vanaf zaterdag 13 mei tot en met zondag 21 mei is er een week lang dagelijks wat te beleven in de stad. Iedereen is uitgenodigd om het jubileum mee te vieren! Het programma is bekend en rijk gevuld met muziek, optredens, activiteiten, eten & drinken en nog veel meer.

In 1273 overhandigde graaf Floris V de stadsrechten aan de Vlaardingers. Dit moment wordt nagespeeld en trapt de feestweek af. De eerste activiteiten vinden plaats op zaterdag 13 mei, wanneer Floris V zich klaarmaakt voor vertrek naar de haringstad. Vanuit Den Haag loopt hij samen met een grote groep wandelaars de Stadsrechtenstoet. Een dag later komt hij aan in Vlaardingen, waar hij de ‘nieuwe stadsrechten’ overhandigt aan de burgemeester. De stoet kan hierna heerlijk genieten tijdens Snaaien & Praaien (14 mei) op de Westhavenplaats. Muziek, eten en drinken en napraten over de 2-daagse tocht. Vanaf dat moment zijn er de hele week tal van activiteiten te beleven.

Feestelijke muziek, optredens en DJ’s In 750 jaar tijd is Vlaardingen uitgegroeid tot een levendige en multiculturele stad. Bekend om het rijke visserijverleden en de handelshistorie. De geschiedenis was een bron van inspiratie voor de feestweek en wordt tot leven gewekt in de moderne tijd. Optredens en muziekevenementen zoals Vocale Locale (15 & 16 mei), Vlaardingen Live (17 & 18 mei) en Toft 2 Tooft Parade (19 mei), brengen onbegrensde muzikaliteit ten gehore. Vlaardingen heeft een rijk verleden van koorzang. Tijdens de twee avonden Vocale Locale laten de beste Vlaardingse koren zich van hun beste kant horen. De Vlaardingse Smarties zingen Nederlandstalige liedjes van vroeger en nu. Ook het Vlaardings Mannenkoor Orpheus, accordeonvereniging Harry van Wezel en Popkoor Diamond, onder leiding van songcoach Lex Hakker, laten van zich horen. Dan Vlaardingen Live op 17 en 18 mei waar diverse bands optreden en een swingend programma presenteren tussen alle horeca aan de Westhavenkade. Op woensdag 17 mei staat Chicago Funk op het programma! Toft 2 Tooft Parade: een truck met diverse DJ's trekt op 19 mei via de aloude liefdesroute van het Vlaardingse 't Oft naar 't Oofd. Iedereen kan meedansen en genieten van verschillende muziekstijlen.

Kijken, proeven & beleven Je komt ogen tekort op de Avondmarkt (17 mei) en de Lente Fair (18 mei), waar kramen vol liggen met lifestyle producten, handgemaakte items, proeverijen en meer. Op 17, 18 en 19 mei kan je ook in de Huiskamer van Vlaardingen, de Grote Kerk, binnenwandelen. Maak een

foto in Vlaardingse klederdracht, bewonder het Tapijt van Vlaardingen, help mee met de Vlaardingse Vloerfresco, de Vlaardingse pop-up bieb, drankjes, hapjes en muziek.

Tijdens Levend Verleden (20 mei) maak je een tijdreis door de Vlaardingse geschiedenis. Op 6 themapleinen door de stad komt 750 jaar Vlaardingen tot leven. Loop een dag door de rijke geschiedenis van Vlaardingen, van de ruige middeleeuwen tot de roerige jaren zestig.. De pleinen bevinden zich op de Hoogstraat, Veerplein, Fransenstraat, Waalstraat, Visbank en de Lijnbaan.

Een culinair proeffestijn in en om de Grote Kerk is er op 20 en 21 mei tijdens Culinair Vlaardingen. Met een grote verscheidenheid aan gerechten, geserveerd in de tot groot restaurant omgebouwde Grote Kerk, komen fijnproevers hier volledig aan hun trekken. Inclusief spectaculaire opening en aansprekende muzikanten.

We sluiten de week af met hét vitaliteits evenement van Vlaardingen: de Urban Haring Run en het Urban Fit Festival. Je kunt je ticket bestellen voor de Urban Haring Run op www.urbanharingrun.nl. Samen rennen we door bijzondere gebouwen in Vlaardingen. Tijdens het Urban Fit Festival op 21 mei kun je je laten inspireren door allerlei tips over vitaliteit, beweging, voeding, mentale kracht en rust/slaap.

Een feestprogramma waar Vlaardingen trots op mag zijn en hierna houdt het nog niet op. Voor het volledige jubileumprogramma ga je naar www.vlaardingen750.nl.

Fotografie
Paul Meuldijk - Vlaardingen 745

24-04-2023