Ligplaats bij Maritiem Museum Rotterdam bijna ingenomen

VL.92 Balder op koers

VL.92 Balder op koers

Morgen, dinsdag 29 augustus, vertrekt de VL.92 Balder uit de haven van Vlaardingen om kort daarna aan te leggen bij Het Maritiem Museum Rotterdam. Het klassieke schip en culturele trots van Vlaardingen is daar op uitnodiging van Maritiem Museum Rotterdam.

De VL.92 Balder kun je dagelijks bezoeken gedurende het Maritiem Festival (nautisch equivalent van de Wereld Havendagen Rotterdam 2023) van woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september. Kijk op de VL.92 Balder- en de Maritiem Museum-site voor exacte openingstijden.

Meevaren? Dat Kan
De historische Zeillogger VL.92 Balder vaart op dinsdag 29 augustus vanaf Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, met passagiers naar Maritiem Museum, Leuvehaven, te Rotterdam.

Hier kunnen bezoekers de schepen, kranen en werkplaatsen bezoeken, een kijkje nemen in Port Paviljoen of genieten van een hapje en een drankje op het terras van Loeve of Het Lage Licht. Op dinsdag 5 september varen wij terug naar Vlaardingen. Ook hiervoor kunnen zeebenen en allen die willen te kaap'ren varen zich aanmelden.

De kosten bedragen €25,- p.p. Afvaarttijd 29 augustus rond half twaalf. Inschepen om 11:00 uur. Terugreis naar uw woonplaats is op eigen gelegenheid met trein of metro en is niet in de prijs inbegrepen.

Disclaimer: het e.a. is afhankelijk van de weersomstandigheden, beschikbaarheid bemanning, dit ter beoordeling van de schipper.

Ligplaats: gastensteiger Maritiem Museum, Leuvehaven Rotterdam. Entree: gratis.

De Balder
De ‘Balder’ is de oudste Nederlandse haringlogger in originele staat. Deze zeillogger is in 1912 gebouwd in Vlaardingen, toen een bloeiende en de oudste haringstad van ons land.
   Tot 1921 heeft de Balder “op de zeilen” gevist. Daarna gebeurde het transport op de motor. In 1977 werd het schip verkocht aan Scheepvaartmuseum Amsterdam voor de symbolische som van 1 gulden. Het museum heeft de Balder teruggebracht naar originele staat, maar omdat het niet helemaal paste in de collectie van het museum werd deze haringlogger in 2006 weer overgedragen aan Visserijmuseum Vlaardingen.

De Balder behoort tot het Nederlands varend erfgoed en wordt beheerd en onderhouden door Stichting Zeillogger Balder.

Stap aan boord en kom meer te weten over het leven als haringvisser in de jaren ‘20.

Fotografie
Ernst Lohman

28-08-2023