Vijf ingrediënten voor een Italiaanse pranzo (lunch) in je tuin

Vijf ingrediënten voor een Italiaanse pranzo (lunch) in je tuin

Wil je een Italiaans tuinfeestje vieren zoals je het dagelijks in allerlei idyllische reclames voorbij ziet komen? De meeste ingrediënten voor zo'n onvergetelijk samenzijn liggen voor het oprapen. Oké, de glooiende heuvels op de achtergrond moet je er even bij fantaseren, maar verder is alles mogelijk.

De lange tafel voor een gezellig samenzijn
Zeg je Italiaanse lunch in de tuin, dan zeg je lange tafel. Deze is het epicentrum van je familiefeest. In het Hollandse klimaat kies je voor een exemplaar dat tegen een stootje kan, en laat je het hele jaar de eettafel buiten staan. Zoek er meteen comfortabele tuinstoelen bij!

Dek de eettafel sfeervol
Bij gelegenheden als deze zorg je voor een kleurig tafelkleed, bijvoorbeeld eentje met een citroenenmotiefje of een rood-witte ruit. Zorg voor grote karaffen water en haal je mooiste glazen en borden uit de kast. Vouw de servetten en zet vers geplukte bloemen in een vaas.

Lunch met pasta
Voor een echte pranzo oftewel lunch duik je in de wereld der pastarecepten. De simpelste zijn het lekkerst, dus veel moeite om deze te bereiden kost het je niet. Let verder op de volgende dingen:

· Kies pasta en tomaten van echte Italiaanse merken, zoals DeCecco en Mutti
· Gebruik alleen verse kruiden
· Zet een flinke bak vers geraspte Parmezaanse kaas neer, alsmede goede olijfolie en brood
· Serveer na de pasta een zoetigheid. Bij een echte zondagse pranzo komt er na de pasta nóg een compleet gerecht, maar die hoeveelheden zijn veel Nederlanders niet gewend

Italiaanse playlist op acceptabel volume
Swipe die suggesties voor loungemuziek of housebeats weg en stel een lijst samen met zwierige Italiaanse hits. La donna è mobile, Gente di mare, Il volo, je kent ze stuk voor stuk. Als Italianen één ding doen tijdens het eten, is het heerlijk door elkaar heen kakelen, dus zet de muziek niet te hard.

Vertel je gasten meer over de Italiaanse verwencultuur
Als echte Italiëliefhebber vertel je aan tafel meer over de Italiaanse tafelgewoontes. Zo is fare la scarpetta ('de schoen doen') het met een stuk brood je bord leegmaken, wordt er na 11:00 geen cappuccino meer gedronken en zijn de favoriete gespreksonderwerpen het weer, voetbal en vooral het eten zelf. Verder nemen ze uitgebreid de tijd om van hun lunch te genieten: de pauze duurt doorgaans van 13:00 tot 15:30. Dat is nog eens wat anders dan in een half uurtje je boterhammen eten!

05-07-2023