boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Vermakelijk prentenboek over twee hamsters die denken dat ze stoer zijn

Dikke vriendjes durven alles - Ingrid & Dieter Schubert

Twee hamsters, overtuigd van zichzelf, groeten hun vader en gaan samen op stap. In de wijde wereld blijken toch wel wat obstakels te bestaan die moeten worden overwonnen. Dat valt volstrekt niet mee voor het stoere tweetal. Ze blijken eigenlijk niet zo stoer te zijn. In het vermakelijke en kleurrijke prentenboek ‘Dikke vriendjes durven alles‘ van Ingrid en Dieter Schubert draait het om een duidelijk dilemma: hoewel je denkt alles aan te kunnen, moet je soms toch toegeven dat niet alles zal lukken.

Vermakelijk prentenboek over twee hamsters die denken dat ze stoer zijn

De illustraties in het boek trekken meer de aandacht dan de bij de tekeningen geplaatste korte teksten. Toch is de verhaallijn in tekst onontbeerlijk om de avonturen van de twee hamsters te kunnen volgen. Frappant is dat de hoofdrolspelers geen naam hebben gekregen. Ook blijft het onduidelijk of het broertjes of vriendjes zijn. Maar voor de avonturen die ze meemaken is dat verder niet relevant. 

Vrolijk en vol enthousiasme gaan de twee op pad, maar er komen ook andere emoties aan bod. Zo krijgen ze een paar keer te maken met teleurstellingen. Een langdurige weerslag op hun gemoedstoestand hebben die niet. Ze schrikken ook een keer geweldig en zijn ze even bang, maar alras wordt het verhaal vervolgd.

Eerdere prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert bevatten in de illustraties nogal wat details, die je in eerste instantie niet zo opvallen, maar bij een volgende lezing in het oog springen. Dergelijke leuke details ontbreken helaas in deze uitgave, maar menig peuter en kleuter zal dat ontgaan...

220218 Ingrid en Dieter Schubert  Foto kinderboeken NLIngrid (Essen, 1953) en Dieter Schubert (Oscherleben, 1947) volgden in het Duitse Münster de kunstacademie. Samen kregen ze een beurs voor de Rietveldacademie in Amsterdam. Dat resulteerde in 1980 in de uitgave van een prentenboek (Er ligt een krokodil onder mijn bed!) en een definitieve vestiging in Nederland. Wereldberoemd werden ze met hun prentenboeken, waarvan Monkie, Woeste Willem en Platvoetje wellicht de meest bekenden zijn.

Dikke vriendjes is verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 16,00. In het kader van de Nationale voorleesdagen tot het einde van de maand € 10,00.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteurs (bron: www.kinderboeken.nl)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

 

17-02-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring