Heel de Stad hekelt onoverzichtelijkheid

Verkeersbordenbos Vlaardingen

Verkeersbordenbos Vlaardingen

Politieke partij Heel de Stad ziet door de borden ons Vlaardingen niet meer. 'Tellen is een hopeloze zaak, het zijn er zoveel. Je valt erbij in slaap.' Daarom een aantal vragen aan het college van B&W en wat die van de zaak vinden.

20% van 3 miljoen Nederlandse verkeersborden overbodig: In Nederland zouden (om en nabij de) 3 miljoen verkeersborden hangen. Veilig Verkeer Nederland schrijft dat 20% van deze verkeersborden overbodig zijn. Dit betekent dat er in Nederland ongeveer 600.000 overbodige verkeersborden hangen.

'Er moet kritisch naar het aantal noodzakelijke borden worden gekeken, want aan veel verkeersdeelnemers wordt te veel informatie en te veel tekst gegeven’', aldus een woordvoerster van VVN. ,,Die informatie kun je bij het passeren vaak allemaal niet tot je nemen.'

In maart 2019 diende de fractie Boers, de voorloper van HEEL DE STAD, al een motie in over het verwijderen van overbodige verkeersborden. Deze motie is destijds door burgemeester Jetten niet behandeld. Met het onderwerp heeft het college sindsdien ook niets gedaan.

Dit in tegenstelling tot onze buren in Maassluis. Daar verwijdert men deze maanden ongeveer 1.200 verkeersborden omdat ze overbodig zijn. Eerder dit jaar is een ronde gemaakt door de stad om te kijken welke verkeersborden onderhoud nodig hebben. Bij die ronde bleek dat er veel borden staan die verkeerstechnisch niet nodig zijn. Om de verkeerssituaties overzichtelijker te maken is daarom besloten deze borden tussen begin juni en begin september te verwijderen. De borden worden opgeslagen, zodat ze later gebruikt kunnen worden om beschadigde borden te vervangen.

Onze oplossing

- verkeersborden die onnodig dubbel zijn of verwarring oproepen direct te verwijderen;
- het plaatsen van nieuwe borden enkel te doen wanneer dit strikt noodzakelijk is;
- dit te incorporeren in het bestaande beleid van bewegwijzering en verkeersborden.

Vragen aan het college

Overeenkomstig art. 155 van de Gemeentewet en art. 34 van het Reglement van Orde stelt raadslid Ron Boers (HEEL DE STAD) u de volgende vragen:

  1. Hoeveel verkeersborden (waarschuwings- en gebodsborden) staan er in Vlaardingen?
    2. Bent u het met Veilig Verkeer Nederland eens dat bordenchaos kan leiden tot gevaarlijke situaties?
    3. Bent u bereid om als wegbeheerder de verkeersborden in kaart te brengen die overbodig zijn, voor verwarring roepen of een verkeerssituatie overzichtelijker te maken en deze te verwijderen? Zo ja, kunt u aangeven op welke termijn u weet welke borden noodzakelijk zijn en op welke termijn u deze gaat verwijderen? Zo nee, waarom niet?

Fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift
Rond 2014 plaatste het college onder dwingende leiding van ex-burgemeester Tjerk Bruinsma een poller op de Westhavenkade teneinde snelverkeer tot traagheid te dwingen. Het allegaartje aan borden daar alleen al zorgde er voor dat zeker twintig chauffeurs al puzzelende wat met deze hausse aan informatie hun voertuig op de poller ('De Kop van Tjerk.') zetten. teveel borden zijn verkeersonveilig.

24-08-2023