Waarman’s ogenblik

Verkeer(d) of Jules Bijltjesdag?

Verkeer(d) of Jules Bijltjesdag?

Waarman luisterde naar een, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, uitgerangeerd politicus: ‘Met de auto door Vlaardingen rijden is spannender dan de achtbaan in om het even welk pretpark ook. Vooral als je het niet voor je beroep doet en je aanspraak maakt op de klassieke term van zondagsrijder. De jongste truc van de afdeling verkeer, ressorterend onder auspiciën van wethouder a.i. Bart Bikkers, zelf een fervent fietser als het gaat om (in)formele bijeenkomsten binnen de stad, kun je vinden onder molen(winkel) Aeolus.

Sinds enige dagen kun je daar niet meer met goed fatsoen, zelfs gezeten in je Fiat 300 of Morris Micro, fietsers passeren zonder dat het stuur van de tweewieler, waaraan een rode tas met DIRK, aan je deurkruk blijft hangen. Laat staan dat je er als GroenLinks-adept of bestuurder met je Hummer ongeschonden langs kunt.

Iemand van deze briljante afdeling Traffic & Transport heeft gemeend ter plekke een vluchtheuvel te plaatsen waarop je met gemak een stadscamping zou kunnen beginnen als het er niet 24/7 regende van de fijnstof (die overigens helemaal niet zo fijn is als het woord doet vermoeden). Menig in blik verpakt passant heeft al wiel- en bumperschade opgelopen vanwege de onzichtbare grijze betonnen rand. Ze zouden de randen Ferrarirood  moeten verven om de zichtbaar heid te vergroten.

Toegegeven, fietsers zijn kwetsbaar en moeten beschermd tegen het eigen onvermogen het stuur recht te houden. Zeker, als voorafgaand de tocht sprake was van, gelukkig weer wassend en innemend, cafébezoek. Dat je het leven van fietsers juist in de waagschaal stelt door de rijbaan van het ingeblikte verkeer te versmallen … daar heeft kennelijk niemand over nagedacht. Misschien toch te dicht bij de molen ambtelijk overleg gepleegd en er een klein tikje van mee gekregen?

Van geheel ander kaliber is de financiële tovertruc van verantwoordelijk wethouder a.i. Jules Bijl; de kennelijk vergeten tweelingbroer van BNN-grondlegger Bart BOOS de Graaff. Deze weet na ampe(l)(r) onderzoek een gedacht tekort van €8 miljoen zonder blikken of blozen en gelijk de sterkste man uit het circus om te buigen tot een batig saldo van €5 miljoen.
   Aan zulke tovenaars heeft het zieltogende pas Vlaardingen behoefte. Net als bij Merlijn, Saruman, Willy Wonka of Frank Morgan van Oz, gaat het om het nettoresultaat en niet om de magische weg die daartoe leidt.

Vul de kas,
met hocus pocus pilates pas.
Dat is de magische stijl
van wethouder Jules Bijl.
(Vlaardingen uit de problemen, Waarman nieuwe stadsdichter!)

Verdient deze man een standbeeld of waren zijn voorgangers Arnout Hoekstra en Sebastiaan Nieuwland euro-kneuzen? Mocht Bijl niet alleen de lach, maar ook de waarheid aan zijn kont hebben hangen, dan leidt zijn constatering tot herziening van de lokale bestuurssamenstelling en mogen we spreken van Jules Bijltjesdag. Zeker als met zijn afrekening een einde komt aan een periode van bestuurlijke onderdrukking, de geschikte term.

Mocht dit positieve verschil deels toch het gevolg zijn van de in de volksmond almaar minder populaire epidemische coronapandemie, dan is het maar het beste dat dit virus geen strobreed in de weg wordt gelegd en nog jarenlang ongehinderd rondwaart.
   Binnen enige jaren is Vlaardingen dan de rijkste gemeente op aarde en dan kan het zomaar gebeuren dat je binnen de uitgerekte stadsgrenzen namen ziet als:

Jules Bijl? Die woont op het Elon Muskuskruid in Holy. Dat je het aanvankelijk Franse Jeff Bézos, Uchacq-et-Parentis opeens terugvindt op het v/h Unileverterrein. Dat Bill Gatesykler niet langer enkel in Noorwegen de kaart siert en het Bernard Arnault Lake verre van alleenrecht bezit in Canada, maar gewoon de nieuwe naam is van de Krabbeplas.

Eten doe je voortaan bij het Italiaanse Warren Corner Buffetti of je haalt gewoon een nummer 39 bij Zhong Shanshan op het Platje omdat Jun Chou de huidige crisis toch niet heeft overleefd.

Het Larry Pagensand, dat mensen wellicht kennen uit Duitsland vind je nu terug in Vlaardingen-Oost, het ligt aan de Larry Ellison Road die vroeger in Engeland lag, maar, vanwege rare vluchtheuvels, nu naar Vlaardingen is geëmigreerd.

Iedere heuvel in om het even welk park is vanaf nu een Mark Suikerberg en Sergey Brindisi zoek je met ingang van vandaag vergeefs in de zweetlaars van Italië. Tot slot wordt Vulcaan overgenomen door Charlene de Carvalho-Heineken en zo heeft dit lokaal verkocht bier eindelijk haar eerste ster.

Als het nieuwbakken bestuur dan maar niet van de leg raakt bij al die veranderingen. Misschien is het beter om op voorhand te melden dat dit een column is, de mensen mochten eens denken dat dit al-dan-niet positieve echt voor de volle 100% op feitenbrij is gestoeld.’

Naschrift
Wie het door hemzelf opgestelde carrièreoverzicht van Jules Bijl op LinkedIn bekijkt ziet weinig specifiek financiële inbreng. Hij lijkt meer bestuurder en organisator dan doorwrocht cententeller. Het is, denkt Waarman, beter als de raad de door hem opgestelde saldi nog eens goed tegen het licht te houden.
   Mocht het allemaal echt gebakken lucht zijn, dat Jules Bijl heeft bijeen gegraaid, dan laten we hem de te brede vluchtheuvels weer tot normale en verkeersveilige proporties hakken. Hebben we toch nog een beetje Bijltjesdag.

15-05-2021