Oudjaarsnacht met talloze branden

Veel vuur en veel werk

Veel vuur en veel werk

VLAARDINGEN - Of het kwam vanwege de lage temperaturen is onbekend, maar de brandweer moest continu uitrukken om talloze branden en brandjes te blussen. In een brief aan de raad laat burgemeester Bert Wijbenga op 1 januari het volgende weten:

Algemeen
Ook dit keer hebben we weer de nodige voorbereidingen getroffen om de jaarwisseling zo  goed mogelijk te laten verlopen, samen met onze partners van de politie, brandweer  (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond), Irado, Minters en DCMR. De jaarwisseling was de  afsluiting van een feestjaar waarin we Vlaardingen hebben gevierd  en Vlaardingen hebben  gedaan.

Politie
In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling was vuurwerk weer een aandachtspunt voor  de politie. Met diverse acties is ingezet op het van straat halen van illegaal vuurwerk. In de  nacht van 31 december 2023 op 1 januari 2024 heeft de politie het in de gehele regio druk  gehad. Ook dit jaar hebben politie en brandweer samen opgetrokken in een Multi Surveillance Team (MST). Dit team doet een eerste verkenning bij een incident en bepaalt  welke inzet nodig is en of dit veilig kan.

De nacht is zonder grote incidenten verlopen. Helaas heeft de politie in de uren voor de  jaarwisseling wel in moeten grijpen in de wijk holy waarbij er personen zijn aangehouden in  verband met het afsteken van vuurwerk en het verstoren van de openbare orde.

VRR
De brandweer in Vlaardingen heeft afgelopen nacht 65 meldingen gehad, waarbij de brandweer 10 keer met spoed moest uitrukken. In Vlaardingen was opnieuw een decentrale  meldkamer ingericht om de centrale meldkamer in Rotterdam te ontlasten. Beide  meldkamers hebben een drukke nacht gehad. In De VRR meldt dat er dit jaar opvallend veel  auto- en scooterbranden in de regio waren. Helaas geldt dit ook voor Vlaardingen en hadden we te maken met in totaal 5 autobranden.

Gemeente
De medewerkers van de gemeente hebben de afgelopen dagen extra aandacht gehad voor vuurwerkoverlast en het weghalen van kerstbomen en ander afval in de buitenruimte. Hierbij hebben we de kinderen in onze stad hebben hun steentje bijgedragen door mee te doen aan  de inzamelingsactie. Per ingeleverde kerstboom krijgen zij hiervoor € 0,50 en een speciale  kanskaart. Ook deze week kunnen de kinderen nog kerstbomen inleveren.

Het team van Toezicht & Handhaving heeft zich op 31 december vooral bezig gehouden met de aanpak van overlast van jongeren en het afsteken van vuurwerk. Ook was er aandacht  voor de vuurwerkvrije zones. Hierbij zijn diverse boetes uitgeschreven door toezicht en  handhaving en de politie. Vanochtend zijn de collega’s alweer begonnen met het  schoonmaken van de stad en het inventariseren van de schade. Helaas hebben we toch ook  dit jaar weer moeten constateren dat er de nodige zaken zijn vernield. Uit een eerste  schouw komt tot nu toe naar voren dat er 15 prullenbakken met bijbehorende afsluitkleppen zijn opgeblazen. Er zijn 15 verkeersborden vernield en in totaal 2 kolkdeksels van rioolputten verdwenen en deze moeten worden vervangen. Als gevolg van 2 autobranden moet het riool 
op die locatie gereinigd worden. Daarnaast is er schade geconstateerd aan een kunstgrasveld van een voetbalkooi. Het voorlopige schadebedrag voor de gemeente loopt  hierdoor op tot ca. € 18.700,-. Ook de RET heeft in Vlaardingen schade omdat we tot nu toe  hebben vastgesteld dat van 14 abri’s ruiten zijn vernield.

Tot slot
We hebben het feestjaar 2023 goed afgesloten en hebben een goede start gemaakt van 2024! Mijn dank gaat uit naar iedereen die daar aan heeft bijgedragen, waaronder onze  inwoners die samen Vlaardingen maken! Ik wens iedereen het allerbeste voor dit nieuwe  jaar waarin we het enthousiasme dat ik afgelopen jaar in de stad heb gezien kunnen  vasthouden.

Noot van de radactie
Het enthousiasme van de burgemeester zal niet door iedere Vlaardingen worden gedeeld.

02-01-2024