Openbaar vervoer 2.0 in heel Nederland

Vanaf vandaag in- en uitchecken met betaalpas of creditcard in bus, tram en metro bij de RET

Vanaf vandaag in- en uitchecken met betaalpas of creditcard in bus, tram en metro bij de RET

Reizen met het OV in de regio Rotterdam is nog makkelijker geworden. Vanaf vandaag kunnen reizigers bij de RET op voltarief in bus, tram én metro in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard. Dat kan ook met een mobiel. Daarmee heeft OVpay landelijke dekking.

Maurice Unck, algemeen directeur RET: “De introductie van OVpay is een volgende stap in onze ambitie om de reiziger een drempelloze reis te bieden. Vooral voor incidentele reizigers is in- en uitchecken met de betaalpas handig. Toeristen en bezoekers hebben hun betaalmiddel al op zak. Zij kunnen meteen in- en uitchecken. Registreren of andere handelingen zijn niet nodig. Het is een mooie mijlpaal dat dit nu in heel Nederland kan.”

Bijvoorbeeld tijdens evenementen is OVpay een nieuwe, gebruiksvriendelijke reisoptie. Dat geldt ook voor een ritje naar het gloednieuwe metrostation Hoek van Holland Strand. Uit de eerste transactiegegevens sinds de livegang van OVpay in de metro blijkt dat rond dit soort evenementen het aandeel OVpay-transacties op het totaal aantal transacties aanzienlijk boven het gemiddelde ligt. Bijvoorbeeld bij de Marathon, op Koningsdag en tijdens de huldiging van Feyenoord.

Hoe het werkt
In de bussen en trams van de RET werkt OVpay op de met een pijl gemarkeerde kaartlezers. In- en uitchecken doe je met dezelfde pas of mobiel. Voor een goede werking is het van belang dat je je kaart of mobiel los aanbiedt bij het poortje of de kaartlezer. Voor P+R-terreinen, STOPenGO en buurtbussen dienen reizigers nog gebruik te maken van de OV-chipkaart. Betalen met de OV-chipkaart blijft overal in het netwerk mogelijk.

Over OVpay
Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas, creditcard of mobiel.

Praktische informatie
Makkelijk, wel even opletten!
Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: het werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer op het metrostation, in de tram of in de bus en checkt bij het uitstappen ook weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening. 

Hoe betalen met OVpay?
Reizigers kunnen vanaf vandaag in de bus, tram en metro in- en uitchecken met:

·       een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS of Knab;
·        een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
·       alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
·       een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
·       en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht
De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV, en in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt.

Innovatieprogramma
In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Informatie voor reizigers over OVpay is te vinden op www.ret.nl/ovpay

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.

230606 OVpay RET bus

06-06-2023