Van Dalen nieuwe Vlaardingse industrie

Van waterfietsen en zeepkisten

Van waterfietsen en zeepkisten

In buurgemeente Schiedam hebben ze er inmiddels twee: waterfietsen voor zes personen die je kunt huren voor een stadse rondvaart op eigen kracht. Thuishaven is de Oude Sluis bij Café Sjiek voor de deur.

Door: Peter Joore

De ontwerper en bouwer van deze toeristische meerwaarde is de in Vlaardingen opererende Eric-Jan van Dalen. Een geboren Rotterdammer, die in het westland is opgegroeid en wiens familie aan de Passage in Schiedam kantoor hield namens de Van Dalen Schoenfabriek. De verkoop van deze wandelende tak stelde Ir. Eric-Jan, die in Delft aan de TU-werktuigbouw (Industrieel Ontwerpen) studeerde, in staat zijn lust en zijn leven vorm te geven. Hij bouwde 25 jaar geleden (in 1996) zijn eerste kinderwagens voor Diergaarde Blijdorp en boten van duurzaam materiaal en is sinds een klein jaar aan de Koningin Wilhelminahaven NZ in de voormalige ROMI-fabriek gevestigd, waar menig pakje margarine gemaakt werd.

Het interviewen van de ontwerper/oprichter/directeur lijkt soms wat op verbaal schots-springen. Omdat er veel, en op verscheidene vlakken, in ontwikkeling is, houdt hij liefst een slag om de arm: ‘Ik spreek enkel over dingen die concreet zijn,’ zo luidt zijn uitleg.

Eric-Jan: ‘Onze vorige fabriek/botenwerkplaats zat in Delfshaven. Vlak naast De Delft. Toen de mogelijkheid zich in Vlaardingen voordeed zijn we augustus 2020 verhuisd.’

210706 ROMI Van Dalen

Eric-Jan van Dalen
‘Van Dalen is een Original Equipment Manufacturer (OEM). Dat betekent – in het geval van de waterfietsen – dat we het gehele product zelf ontworpen hebben en onderdelen gebruiken die door ons zelf worden ontworpen en gemaakt. De Darlenys waterfiets is daarmee uniek in Europa en verkopen we in steeds meer landen, sinds van de week ook in Polen.’

Klanten
Het zal duidelijk zijn dat het klantenbestand van Van Dalen nauwelijks particulieren bevat. Onze klanten zijn voornamelijk verhuurbedrijven, pretparken, dierentuinen en ga zo verder die de duurzame PE- of Polyethyleen waterfietsen aanschaffen. In tegenstelling tot de algemeen bekende polyester varianten hebben deze in een stalen mal gegoten waterfietsen een levensduur van ruim 20 jaar. Dat gieten geschiedt momenteel nog buiten Vlaardingen door een van onze toeleveranciers.

Van Dalen producten kun je treffen in de volgende recreatieparken en dierentuinen: Zoo Antwerpen, Apenheul, de dierenparken Amersfoort (Nieuw), Bellewaerde, Planckendael, Blijdorp, Dortmund (D), Erve Huiskes, Centerparcs, Landal Greenparks, Molencaten, Ooststappen Groep, Slagharen, Gaiapark Limburg, Noorderdierenpark, Libema Parken, Keukenhof, KNUS Delftsehout, Linnaeushof, Madurodam, Mini Mundi, Plopsaland (B), Provinciaal Domein De Ster, Zilverstrand en Schateiland Zeumeren.

Daarnaast heeft de gemeente Schiedam er twee, met de bedoeling dat dit tweetal wordt verdubbeld. Het wachten is nu op ondernemend Vlaardingen dat (dag)toerisme hoog in het vaandel heeft.

Eric-Jan: ‘In Vlaardingen gaan we ook kijken naar de mogelijkheden voor verhuur van waterfietsen. Bijvoorbeeld de Polderpoort met voor de deur de Vlaardingervaart. Vandaaruit kun je heel Nederland bereiken al valt er tussen Vlaardingen, Delft en Westerlee ook al genoeg te zien en te beleven.’

Op het moment van interviewen worden er zes waterfietsen in de hal afgemonteerd om nog deze week te worden afgeleverd. Hier komen nog drie stuks in de kleur groen bij, voor o.a. Schiedam en dan is de productie waterfietsen voor dit jaar compleet. Na het interview gaat meneer Van Dalen weer verder met de afmontage. Van de in totaal vijf werknemers zijn er op dat moment twee bezig met de montage van het bijzondere schoepenrad.

Zeepkisten
Speciaal vanwege ons 25-jarig bestaan, zullen we dit jaar, speciaal voor particulieren een duurzame zeepkist produceren. De oudsten van onze generatie kunnen zich de (grootverpakking) zeepkistjes op wieltjes nog wel herinneren. Je kon ze duwen of mee van de helling afrijden en je hebt ze met drie of met vier wielen.

Eric-Jan: ‘Als er voldoende zeepkisten verkocht worden, zullen we mogelijk nog dit jaar of volgend jaar een zeepkistenrace organiseren. Waar dit zal plaatsvinden is nog niet zeker, Rotterdam of Vlaardingen. Beetje afhankelijk van het aantal deelnemers. Neem nu het ’t Hof. Naast de watertoren heb je de geasfalteerde Van Linden van Den Heuvellweg; ideaal voor een mini zeepkistenrace!"

Kopen?
De zeepkisten, zullen dezelfde prijs hebben als een stalen skelter. De zeepkist komt met een garantie van 5 jaar, en is daarmee sterker dan een normale skelter. Bovendien krijg je een entree ticket voor het zeepkisten festival als coureur.

Wil je later automonteur of ontwerper worden, dan leer je met deze zeepkist- auto gelijk de basisbeginselen, want je moet hem wel zelf in elkaar zetten. Met behulp van de bijgeleverde bouwtekening is dat leerzaam en leuk om samen met bijvoorbeeld opa te doen.

Wie (zie de site) zijn zeepkist beschildert maakt daar best een foto van en stuurt deze op. Voor het meest in het oog springende zeepkist kunstwerk gaan we nog een leuke prijs verzinnen.

Op de website van Van Dalen is de hele geschiedenis te vinden. Van het maken van miniboten, elektrische boten, trolleys, mini auto’s en jeeps.

Met bovendien klanten en agentschappen in, Luxemburg, Spanje, Zwitserland, Portugal en Angola is dit bedrijf een wereldwijde speler.

Van Dalen
Koningin Wilhelminahaven NZ 19-20
3134 KE Vlaardingen

Telefoon: 010-2800 402
Telefoon: 010-2800 390

E-mail: info@vandalen.eu
Website: www.vandalen.eu

Fotografie: Frank Maarleveld, Jan Schrijver
Video: Jan-Willen de Boer

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

07-07-2021