Van Leo Fontijne tot Nicolas Tobie

Van Toor krijgt Franse vibes

Van Toor krijgt Franse vibes

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - In Jeneverland gonst het al wat langer. Distilleerderij Van Toor Jz-eigenaar Leo Fontijne is aan het afbouwen. De beoogt nieuwe eigenaar is zo Frans als Calvados en Armagnac en heet Nicolas Tobie. Kortom: er waait sinds 1 mei, niet voor niets de Dag van de Arbeid, een bescheiden nieuwe “vent” door de distilleerderij.

Voorlopig nog als werknemer zal Nicolas Tobie gestaag en met overleg groeien in de rol die Schiedammer Leo Fontijne nu ruim 25-bekleedt. Namelijk die van ambachtelijk tovenaar die weg weet met ieder smaakpalet op alcoholbasis. De ware puritein hoeft overigens niet bang te zijn dat Schelvispekel straks Saumure de Hareng gaat heten. De toekomst blijft die van oudhollands vakmanschap. Maar dan met een Frans druifje in top.

Om in Vlaardingen te komen heeft Nicolas Tobie een omweg gemaakt via de hoofdstedelijke jenevers, likeuren enzovoorts van Wynand Fockink. Na een jeugdige carrière als duiker in Mexico, waar geen natte grot in Yucatan hem te diep of te grillig was, bekeerde hij zich in 2016 tot het maken van het zuiverste water dat ieder distillaat siert en sjeu geeft.

Hij begon onderaan. Of beter: achteraan het productieproces. Als flessenvuller of bottelaar. Maar wel eentje die graag neus en smaakpapillen liet meespreken als er weer eens een private label moest worden samengesteld. Aldus groeide niet alleen Nicolas’ nieuwgierigheid op dit vlak - evenzo kwadrateerde zijn kennis zich op dit gebied en al snel werd hij distiller. In het kort kun je stellen dat Nicolas met het stoken van drank, om het eufemistisch te zeggen, een doel op zich was in zijn leven.

Master Distiller bij Lucas Bols en gemeenschappelijke vriend van zowel Leo als Nicolas, Piet van Leijenhorst, wist van het zacht groeiende verlangen van eerstgenoemde om het wat rustiger aan te gaan doen en over niet al te lange tijd Van Toor in vertrouwde handen over te doen. Hij koppelde de twee. Die maakten een afspraak en: The magic happened. Nu is daar de afspraak dat Leo Fontijne Nicolas Tobie inwerkt en alle geheimen eigen maakt zodat Van Toor zichzelf blijft. Aangevuld met (op termijn: eerst werken, dan spelen) nieuwe dranken als Absint (een grote wens van Nicolas die daar al redelijk vastomlijnde ideeën over heeft).

Dit alles, deze kennismaking, speelde zich drie maanden geleden af. Voor Nicolas helaas te laat om vorig eigenaar Jacques van Toor nog te hebben kunnen spreken. Nicolas: ‘Ik had mijn zinnen gezet op een betrekking bij Lucas Bols. Maar dit is een unieke buitenkans. Een: Offer you cannot refuse.’

250509 Toor Leo Nicolas2Toch zal Nicolas Amsterdam nooit vergeten. Hij leerde er immers Lieve Hakkers kennen, al langer kunstenaar en nu ook amant van Nicolas. Van 2020 tot 2022 nam zij deel aan een kunstenaarsresidentie bij De Ateliers. Een gelegenheid waarbij Nicolas koning Willem Alexander ontmoette. Het onderwerp van gesprek laat zich raden: Water. In welke vorm ook.

Dat hij juist op 1 mei, de Dag van de Arbeid, is begonnen vindt Nicolas getuigen van een ongeschreven historische juistheid: ‘Iedereen was vrij en ik kreeg mijn eerste werklessen van Leo.’ In juli volgen er nog meer lessen. In die maand wordt hij namelijk een weeklang ondergedompeld in de Nederlandse taal bij de nonnetjes van Vught. Net als koningin Maxima indertijd.

Zelf mag de distillateur, met de voeten op tafel contemplerend over nieuwe distillaten of variaties op wat al enige eeuwen is, graag genieten van een malt whisky. Wie weet en als hij zijn ideeën, net als alle ambachtelijke kennis (noodzakelijk om bijvoorbeeld Bruidstranen, Torine of Schelvispekel te maken) op orde heeft, dat er van zijn hand nog eens een Vlaardingse verschijnt. Al versmaadt de uit Ploemeur (Bretagne) afkomstige 43-jarige distillateur oesters en een Cider ook niet; hij blijft alert op nieuwe smaken.

Het Vlaardingse DNA mag nu al op zijn goedkeuring rekenen. Nicolas: ‘De mensen zeggen je gedag op straat. Dat was in Amsterdam weleens anders. Ik voel me nu al thuis.’

Wat al wel in de Agenda van Morgen staat is dus dat bizarre gifgroene drankje waaraan Vincent van Gogh althans een deel van zijn oortje aan versnoepte. Nicolas geeft de primeur al graag weg: ‘Het zal Ortelius Absinthe heten en een, in tegenstelling tot het gekende origineel, goudbruine kleur hebben. Het is een digestief en bedoeld om na een copieus maal de innerlijke gemoederen tot rust te brengen.’

Leo Fontijne: we hebben veel van hem gehoord. Nicolas Tobie: we gaan veel van hem horen. En het enige dat echt gaat veranderen is dat Van Toor van Hofleverancier Fournisseur royal wordt. Voilà.

Distilleerderij H. van Toor Jz. Vlaardingen
Maassluissedijk 32
3131 KB Vlaardingen

Telefoon: 010-434 25 77
E-mail: info@vantoor1883.com
Website: www.vantoor1883.com

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften
Boven: Leo Fontijne en Nicolas Tobie - een paar apart
Midden: onder het ereschildje waarop Hofleverancier prijkt - zeker geen Zwaard van Damocles, eerder een motivatie
Onder: Brothers in gedistilleerd

250509 Toor Leo Nicolas3

09-05-2025