Willem Alexander pikt graantje spektakel mee

Van Prins Pils tot Vorst Vlaardingen

Van Prins Pils tot Vorst Vlaardingen

VLAARDINGEN - Openluchtspektakel ‘Het verhaal van Vlaardingen’ dat op drie dagen de geschiedenis van de stad tot leven brengt mocht zich op vrijdag 29 september verheugen in de belangstelling van Neerlands Eerste Burger Koning Willem Alexander.

Of het de 250 acteurs, het orkest en de dansers parten speelde? Dat valt te betwijfelen. Het optreden was magistraal en boeiend van A tot Z. Met name de professionals Joris Lutz (Graaf Floris V), Ger Otte, Sharon Kips en ex-De-Likt zanger en stadgenoot/rapper/dichter Jordy Dijkshoorn, met wie Joris Lutz al samenspeelde tijdens Culinair Vlaardingen afgelopen mei, zullen de zenuwen best in bedwang hebben kunnen houden.

Het was een gelikte show waarin vele Vlaardingse historische ijkpunten magistraal werden belicht. Tussendoor gelardeerd met stadse beelden waarbij Tjerk van der Ende, deels in zwart-wit, uitleg gaf. ‘Hilversum waardig,’ sprak iemand geraakt. ‘Vlaardingen kan best veel. Daar moeten ze eens de nadruk op leggen. Alleen, waar haal je elke keer het geld vandaan. Want dat kosten noch moeite zijn gespaard is duidelijk.’

Koning Interview
Voorafgaand het spektakel dienden de opstallen van J. de Jonge (next gen connectors) Pijpleidingen als lokale Studio Oranje. Hier mochten vijftien niet altijd even geboortige Vlaardingers ten aanzien van de koning hun zegje doen, waarop hij hen verder interviewde en - afhankelijk van zijn interesse, waarbij maritieme zaken en ander water gerelateerde bezigheden de voorkeur genoten - enige vragen stelde.

In drie clubjes van vijf hadden onder andere Ruben Kalkman, Mo Westein, Wibo Broek, Dirk Overbeeke en Alex Boogers de eer met Zijne Majesteit in conclaaf te gaan. Opvallend was zijn kennis op een aantal terreinen die verder ging dan oppervlakkig. Met name de varende kennis van Henk Brobbel, want: water gerelateerd, mocht op zijn welgemeende belangstelling rekenen.

Na dit uurtje wandelde het gezelschap met wat hofdames, beveiliging en pers, richting feestterrein. Daar werd Willem Alexander met luid gejuich en applaus ontvangen. Hij moet zich even Vorst Vlaardingen hebben gewaand.

Verhaal van Vlaardingen
Het verhaal van Vlaardingen behelst de historie van hoe een dorp een stad werd inclusief alle kinder- en andere maatschappelijke ziekten die horen bij een opgroeiende en gestaag uitdijende woongemeenschap. Dat er een stukje toekomstmuziek bij klonk mag realistisch heten. Na dit jubeljaar houdt de Schelvispekelenclave immers niet op te bestaan.

Het verhaal van Vlaardingen is geen stoffig toneelstuk, noch een oorverdovende musical waarin de inhoud ondergeschikt is aan de zangkwaliteiten van de acteurs en actrices. Het verhaal van Vlaardingen is een spektakel. Alle eer aan de artiesten, muzikanten en natuurlijk regisseur Eric van der Ende. Het mocht wat kosten … en terecht. Het noopte menig bezoeker tot de uitspraak: ‘Dit was Vlaardingen onwaardig […], wat een fantastisch spektakel!'

Vlaardingen 800
Over vijftig jaar is het volgende jubileum met betrekking tot de verkregen stadsrechten. Tot dan. Vlaardingen kijkt er met plezier naar uit.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

30-09-2023