boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Van klein TOT GROOTS: David Bowie - Maria Isabel Sánchez Vegara

Kleurrijke biografie van bijzondere artiest uit de rockmuziek

In de Verenigde Staten startte Maria Isabel Sánchez Vegara de boekenserie Little People, BIG DREAMS. Verhalen over vrouwen en mannen die als kind al droomden van een ideaal en uitgroeiden tot persoonlijkheden die dat ideaal probeerden te verwezenlijken.

Van klein TOT GROOTS: David Bowie - Maria Isabel Sánchez Vegara

De serie wordt inmiddels ook uitgebracht in een Spaanstalige versie, en in de zomer van 2018 verscheen de eerste vertaling in het Nederlands: Coco Chanel en in de V.S. ondertussen uitgegroeid tot ruim zeventig titels.

Uitgeverij De Vier Windstreken, die de serie voor ons land uitgeeft, richt de focus op ‘levensverhalen van vrouwen uit de wereldgeschiedenis.’ Daarom is het opmerkelijk dat eind vorig jaar deze titel verscheen: Van klein TOT GROOTS: David Bowie.  De eerste biografie dus in de serie, over een man.

Het duurde wel even voordat David Bowie, geboren in Londen in 1947, commercieel succes had met zijn muziek. Naast het lezen van boeken over buitenaardse wezens ging hij in zijn vroege jeugd ook graag naar dansles. Al snel kwam daar zijn interesse voor muziek bij. Naar de grammofoonplaten van zijn broer kon hij uren luisteren. Dat inspireerde hem tot het schrijven van liedjes. 

Al wat ouder kreeg hij een keer flinke ruzie met zijn vriend George. Die deelde een harde klap uit, waarbij het oog van Bowie ernstig werd beschadigd. Vanaf dat moment had de iris in zijn linkeroog een andere kleur dan in de rechter.

Toen hij zich ging toeleggen op het optreden met een band nam Bowie ook mime-lessen. Dat leidde er toe dat een dat een optreden meer op theater ging lijken. Ook met kleding begon hij te experimenteren, veel extravagantie, waarmee hij zijn acts sterker maakte.  

In prachtige, gekleurde tekeningen komt in zesendertig bladzijden het leven van David Bowie voorbij. Op de twee laatste pagina's van het boekje staan vier zwart-wit foto's afgedrukt met daarbij een kort overzicht van Bowies leven. Niet alleen, maar vooral voor jongeren een prettige manier om snel kennis te maken met een fenomeen op het gebied van (pop-)muziek en kunst.

220325 Van klein tot GROOTS IllustratieVan klein TOT GROOTS -  David Bowie is in september 2021 verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 15,00. De illustraties zijn van de hand van Ana Alberto. Vertaling: Antje Schoehuys-Blaak.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Illustratie uit het boek: Bowie als kind luistert naar platen van zijn broer

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

In de serie Van klein TOT GROOTS zijn inmiddels verschenen:
Coco Chanel (juli 2018)
Audrey Hepburn (oktober 2018)
Anne Frank (januari 2019)
Frida Kahlo (juni 2019)
Marie Curie (november 2019)
Rosa Parks (juni 2020)
Astrid Lindgren (februari 2021)
Malala Yousafzai (mei 2021)
David Bowie (september 2021)
Aretha Franklin (september 2021)
Jane Goodall (januari 2022)

25-03-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring