Unieke muziekles van Barry Hay in 1970

Unieke muziekles van Barry Hay in 1970

50 jaar geleden op maandag 23 november 1970 gaf Barry Hay, zanger van de Golden Earring op uitnodiging van Arnoud Koek, kwekeling en road manager van Q65 en Big Wheel de leerlingen van klas 6C van de P.C. Hooftschool aan de Escamplaan in Den Haag een spectaculaire les met als hoogtepunt het dwarsfluit intro van Back Home, één van de grootste hits van de Earring. De song stond 5 weken genoteerd op de eerste plaats van de Top 40.

Om 11.00 ’s morgens kwam Barry de klas binnen. Er viel een doodse stilte maar nadat de leerlingen bekomen waren van de schrik realiseerden zij zich dat er eindelijk een leuke interessante muziekles op het punt van beginnen stond. Een aantal leerlingen verzamelde zich spontaan rond Barry Hay. De meester herstelde de orde en Barry begon te vertellen over zijn jeugd buiten Nederland en hoe hij in zijn schooltijd steeds meer van muziek ging begrijpen.

Natuurlijk sprak hij uitgebreid over zijn carrière als popmusicus, maar het werd nog leuker toen de leerlingen vragen mochten stellen. Een spervuur van vragen over het beroemd zijn, vrouwelijke fans en hoe het is om op een groot podium te staan, bekroonde hij met een live gespeeld intro op de dwarsfluit van Back Home. Voordat alle leerlingen een handtekening hadden gekregen was het inmiddels pauze geworden. Jaloerse medescholieren keken op de gang door de ramen naar de razend populaire gastdocent. Voordat Barry Hay de school kon verlaten hadden ook zij allemaal een handtekening van de maestro gevraagd en gekregen.

Naar aanleiding van dit stukje pophistorie is er in Museum RockArt in Hoek van Holland een aantal unieke foto’s en een video story te zien over dit speciale optreden van Barry Hay.

Museum RockArt is gevestigd aan de Zekkenstraat 42 te Hoek van Holland en is op donderdag, vrijdag, zaterdag en iedere 1e zondag van de maand geopend. Entree is 7,50 per persoon. Reservering is mogelijk via de site www.rockart.nl

 

02-12-2020