Regen, regen en nog eens … actiebereidheid

Umbrella Academy in protest

Umbrella Academy in protest

Dat Vlaardingen als circuit op de nominatie staat om, net als Monaco, een straatrace met Formule I helden te gaan organiseren, die kans is klein. Wie Max Verstappen c.s. wil zien moet toch een ticket kopen voor Zandvoort. Dat bewoners in dat opzicht opgelucht ademhalen mag logisch heten. Dat de gemeente naar hun idee te weinig actie onderneemt om het lokale “coureurs” lastig te maken over stadse wegen te scheuren, was de algehele opinie van de kleine maar vastberaden club “protestanten”.

Iets over zeven uur afgelopen avond (donderdag 30 juni) druppelden de over het algemeen met paraplu’s gewapende demonstranten naar het inmiddels gekende terreintje tussen stadhuis en kerk. Daar waar zebrapad en oorlogsmonument passende decorstukken vormden.

De insteek van dit protest was het almaar toenemende racegeweld waarbij onlangs een dode en twee zwaargewonden vielen te betreuren. Zeker op doorgaande wegen is het volgens bewoners schering en inslag en los van de hoge snelheden is het geluidsgeweld van ronkende motoren en knallende uitlaten oorverdovend.

Volgens zegsman Ron Glimmerveen is het onmogelijk om met de gemeente van gedachten te wisselen op dit punt. Hij hekelde openlijk de in zijn optiek totale afwezigheid van burgemeester Bert Wijbenga. ‘Nota bene een oud-politieman. Die zou de ernst van de situatie als eerste en best in moeten schatten.’

Er werd geopperd om geheel Vlaardingen, die wettelijke ruimte is er aldus Glimmerveen, ren dertig kilometerzone te maken. Volgens de wel aanwezige wethouder Bart Bikkers van Verkeer stuit dit op een aantal praktische problemen qua aan- en afvoer van voertuigen in de spits. ‘Er gaan per etmaal zo’n 25.000 voertuigen over bijvoorbeeld de Holysingel (daar waar het ongeluk met motor en scooter plaatsvond, red.). Bij te lage snelheid of inperking naar één rijbaan is er te weinig tijd en ruimte om iedereen tijdig op het werk of thuis te krijgen. Dertig kilometerwegen dienen er bovendien uit te zien als dertig kilometerwegen. Dat is praktisch onhaalbare kaart.’

Tot slot liet Glimmerveen, die met een bariton als de voorzanger in de kerk of een ploegbaas in de haven geen geluidversterking nodig had, weten dat dit nog maar het begin was van de burgerlijke oppositie.

Daarna ging iedereen huis- of anderwaarts. Ook de ruim opgekomen politie en handhaving, die elk met twee wagens van de zaak aanwezig waren. Zij stortten zich wellicht op het node controleren van snelheden. De Umbrella Academy heeft nog lang niet alle kruit verschoten. Ze wisten de vervolgverontwaardiging, hun kruit, nog net aan droog te houden. Enkel de regen wist van geen ophouden.

Noot
Inmiddels is bekend dat de scooter door rood licht is gereden. Dit tegenover de rijbewijsloze motorrijder die te snel reed zal de rechter de nodige hoofdbrekens opleveren.

Tekst & Fotografie 
Peter Joore

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

30-06-2022