Van ’t Oft naar ’t Oofd:

Twee nieuwe voorjaarstentoonstellingen in Museum Vlaardingen

Twee nieuwe voorjaarstentoonstellingen in Museum Vlaardingen

Op zaterdag 23 april jl. zijn in Museum Vlaardingen twee nieuwe tentoonstellingen geopend, die beide een bekend Vlaardings fenomeen als onderwerp hebben: Het groen van onze binnenstad en de oevers van het Scheur en de Nieuwe Maas. Dit voorjaar is het mogelijk om in Museum Vlaardingen ‘Van ‘Oft naar ’t Oofd’ te lopen….

Ode aan het Stadspark: Een wandeling door het Hof en  het Oranjepark (te zien t/m 3 juli)
Als ontmoetingsplek voor jong en oud draagt een stadspark bij aan de leefbaarheid van een stad. Kunstenaars gebruiken een stadspark vaak als inspiratiebron voor hun werk. Door de tijd heen zijn de verschillende functies en bezoekers van parken op vele manieren vastgelegd, beschreven en bezongen. De tentoonstelling brengt een ode aan het stadspark en zijn bezoekers. Wandel mee langs uniek materiaal uit de lange geschiedenis van het Hof en het Oranjepark, afkomstig uit het Stadsarchief Vlaardingen. Ontdek vervolgens hoe het stadspark en zijn gebruikers de hoofdrol spelen in 19e en 20e -eeuwse kunstwerken uit de rijke collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Schilderijen van onder andere Willem Brinkman en Frits Klein, een plastiek van Wim van Hoorn, een sculptuur van Sjoerd Buisman en collages van Herman de Vries; de variatie is enorm, maar in alle werken komt de delicate balans tussen Flora en Fauna en de mens tot uiting.

Speciaal voor deze tentoonstelling is een passende muzieklijst op Spotify samengesteld. Via de eigen telefoon (met koptelefoon), kunnen bezoekers liedjes over een park beluisteren, terwijl ze de tentoonstelling bekijken. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het RCE en het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Vijver in Park

Rivieroever Essay (te zien t/m 26 juni)
En van ’t Oft gaan we naar ‘t Oofd. In opdracht van Museum Vlaardingen legt landschaps- en architectuurfotograaf Jeroen Musch (1964) al meer dan tien jaar de transitie van de Vlaardingse rivieroevers vast. Het resultaat is een rauw beeld van een omgeving waar transitie, ontwikkeling en bedrijvigheid continu in contrast staan met het eeuwig doorstromende water.

De fotograaf was aanvankelijk verward door de tegengestelde signalen van stad en rivier, waarbij ‘oud en bijzonder’ en ‘nieuw en indrukwekkend’ naast en door elkaar bestaan.  De stad, de rivier en haar ommelanden zijn, in voortdurende verandering, steeds bezig de juiste verhouding met elkaar te vinden. In een poging harmonie te brengen in deze caleidoscoop van beweging, koos Musch acht reeksen van drie beelden. Deze drieluiken vormen steeds één nieuw beeld, één facet van de Vlaardingse horizon.

Deze tentoonstelling is onderdeel van de viering van 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Museum Vlaardingen.

 

 

Locatie: Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, Vlaardingen, www.museumvlaardingen.nl

 

25-04-2022