Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum Jan Anderson

Twee belangrijke aanwinsten voor het Streekmuseum Jan Anderson

Eind december 2021 hebben wij op een internationale veiling in Amsterdam een tweetal voorwerpen toegewezen gekregen.

Een beschilderde tegel van de Elfstedentocht in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De (blanke) tegel van firma Meissen Porselein Germany en is door een particulier oranje beschilderd, in de kleur welke door de bezetter was verboden. En bij ontdekking kwam men in de gevangenis terecht.  Het toont de volledige 8e Elfstedentocht van 22 januari 1942.

Het tweede voorwerp is een koperen ‘Plak’ welke in de 18e en 19e eeuw gebruikt werd om ondeugende kinderen in de klas te straffen.   De leraar gooit een stoffen vogel naar de leerling die de straf moet ondergaan: de ‘Pechvogel’.

Dit is een linnen duif, gevuld met paardenhaar. Het kind moet de pechvogel terugbrengen naar de leraar en krijgt daarna een paar flinke tikken op de vlakke hand met de ‘Plak’.

De leraar staat overigens niet van zijn lessenaar op als hij de plak gebruikt.Van deze koperen ‘Plak’ zijn er maar twee van bekend. Dus is deze zeer bijzonder!

Als het museum weer open mag worden beide voorwerpen getoond in het Streekmuseum. Wij zijn dan geopend iedere zaterdagmiddag en de eerste zondag in de maand van 14.00 – 16.00 uur. Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen. Toegang gratis. 

Fotografie: Hans Bakker

Tegeltje 1942. foto Hans Bakker

12-01-2022