Blokkade A12 door Extinction Rebellion overschaduwt laatste weekend

Tong Tong Fair: 'Gemengde gevoelens over 63e editie'

Tong Tong Fair: 'Gemengde gevoelens over 63e editie'

SCHIEDAM / VLAARDINGEN - Elf dagen lang konden bezoekers zich op het Malieveld onderdompelen in de Indische sfeer tijdens de 63 editie van de Tong Tong Fair. Bezoekers konden vooral van 31 augustus tot en met vrijdag 8 september ongestoord genieten van diverse optredens, lezingen, workshops en culinaire lekkernijen.

Het laatste (demonstratie)weekend gooide echter roet in het eten. "De blokkade van de A12 pal achter ons evenemententerrein en de support-demonstratie met luide muziek onze kant op, hebben er helaas voor gezorgd dat wij - als organisatie - het laatste weekend als enorm stressvol hebben ervaren. We hebben hierdoor tevens 40%-50% minder bezoekers ontvangen dan normaal in ons laatste weekend", aldus Siem Boon, directeur Tong Tong Fair. "XR wist al maandenlang dat de Tong Tong Fair op het Malieveld zou staan. Ze hebben alsnóg besloten voor deze datum te kiezen om de A12 te blokkeren en niet een weekend later bijvoorbeeld. Dat is doelbewust ons evenement en onze bezoekers negeren. Ik vind dat erg kwalijk", aldus Siem Boon.

Dit jaar trok de Tong Tong Fair, door de lange hittegolf én de blokkade en demonstratie, 55.000 bezoekers, zijnde 15.000 minder dan vorig jaar. Boon vervolgt: "We kijken hierdoor met gemengde gevoelens terug op deze editie.

We hopen dat de Tong Tong Fair volgend jaar weer gewoon terugkomt op de vertrouwde plek op de Haagse evenementenkalender, namelijk in mei 2024. Dan hebben de bezoekers net hun vakantiegeld gehad en hebben meer te besteden, en hoeven we niet te concurreren met tal van andere evenementen in september, waardoor veel faciliteiten schaars en daardoor duur zijn.

Tevens is het zowel voor ons, als voor de standhouders, erg moeilijk is om in september tijdelijk personeel te vinden. Dus we keren om meerdere redenen graag terug naar mei. Het Malieveld is in mei echter niet beschikbaar, dus we zoeken naar een andere goede plek in Den Haag, of desnoods daarbuiten. We houden ons aanbevolen voor goede ideeën!”

Fotobijschrift en fotograaf 
63e editie van de Tong Tong Fair © Arenda Oomen

Over Tong Tong Fair 
De Tong Tong Fair is geworteld in de Indische hoofdstad van de wereld, Den Haag, en komt voort uit de Pasar Malam Tong-Tong/Besar. Het is een actuele mix van Oost en West en altijd in beweging. Door samenzijn en creativiteit blijft de Indische cultuur zich ontwikkelen. De Tong Tong Fair is een optelsom van een internationale beurs, een food event en een cultureel festival, georganiseerd in diverse themapaviljoens met podia. 

12-09-2023