Waarin de vrijgezel wordt afgeschaft?

Ton Lebbink: Showtime!

Ton Lebbink: Showtime!

Café Helmers (relatief verleden).
Het was geen dag als alle andere. Diep achter de bedrukte vensterramen zaten de stamgasten. Zij keken soms droefgeestig naar buiten. De ex-filmjournalist las De Burgerbode. De handelsreiziger uit de Achterhoek, het oude baasje in ketelpak en ex-dominee Douwe Dogma zaten aan de leestafel te dobbelen. Het nog altijd groezelig Perzisch tapijtje gelijk het hart van het café, centraal gelegen. Ton Lebbink schreef aan de toog een gedicht waarvan Nederland spoedig zou horen.

Dienster Caroline babbelde met een redelijk aantrekkelijke dame die haar zus kon zijn: ‘Lieve Helga, bedankt voor al je bijdragen op tapgebied, maar je hebt duidelijk meer talent voor zaken die ver buiten het bereik van het kroegwezen zetelen. Laten we straks gaan winkelen.’
   ‘Dat lijkt me wel wat.’

Het Modepaleis (relatief verleden II).
‘Helga, ik verveel me. Wat een oubollige mode. Jurken met stinkbloemen en plooirokken met strak gestreken plooi. Is de wereld niet eens aan iets anders toe dan aan deze bakvissen- met parelkettingkledij!’
   ‘Wat denk je van een bak koffie en een grote appelpunt?’
   ‘Nee. Geen trek in. Daarbij let ik liefst zoveel mogelijk op mijn zijlijnen (wijst op haar flanken ter hoogte van haar stevige bilpartij). Verzin eens iets echt leuks.’
   ‘Een rondleiding door de Arena?’
   ‘Jij bent niet goed bij je struise koppie.’
   ‘Wat denk je van een coiffure-verkiezing in Helmers? Of nog beter: Een mode- met exquise haardrachtfeest. Dat is leuk voor de dames én voor de heren. Zeker de vrijgezellen komen zo vrolijk en spectaculair aan hun trekken.’
   ‘Al over nagedacht waarom vrijgezellen altijd maar alleen zijn …?’
   ‘Toch durf ik te wedden dat het een wereldavond wordt.’
   ‘Nou, vooruit dan maar.’

Café Helmers II (heden).
Er stappen drie pronte dames binnen. Gezellig keuvelend zetten zij zich neer aan een hoektafeltje, waarop een brandende kaars.
   ‘Dag dames,’ zegt de samen met haar zus Helga inmiddels teruggekeerde Caroline. ‘Hebben jullie volgende week vrijdagavond iets bijzonders te doen?’ Het antwoord luidt ontkennend. De dames volgen een maandlang een seminar en hebben de avonden vrij, dus dat treft. Als Caroline het concept heeft uitgelegd reageren ze enthousiast als een kind waarvan het klaslokaal juist is afgebrand.

Café Helmers (volgende week vrijdag).
Het café puilt uit en de voegen kraken als verse chips. Het dreigt te klein te worden en dan moeten de dames, die zich ter voorbereiding vrolijk klaarmaken in de keuken, zich daartussendoor nog bevallig presenteren ook.

‘Oh, fantastisch haar heb je. Die krullen staan enig bij dat broekpak. Waarom heb je dat niet eerder laten zien?’
   Na enige uren paraderen in verscheidene outfits en met diverse kunstzinnige coupes is de winnares bekend. De heren hebben zich ondertussen een toppunt gedronken en vrijwel alle bordjes geven cijfers die ver boven het landelijk gemiddelde zweven. De dames blozen ervan.
   ‘Barbarella heeft de wedstrijd gewonnen,’ zegt Helga, die zich het voorzitterschap heeft toegeëigend en tevens spreekstaljuffrouw is. ‘Zij is Coiffuturistisch Modepopje van het jaar. De eerste prijs bestaat uit …’
   Verder komt Helga niet. De heren, die ver boven hun theewater zijn van alle (vloeibare) moois, bestormen als één man de uit Boesingheliede afkomstige Barbarella en geven haar een groepstraktatie die haar weerga nog altijd (anno 2021) niet kent. Zij krijgt van alle heren het beste. Gratis en voor niks incasseert zij diverse vegen uit verschillende pannen.

Café Helmers (na de verkiezingsstorm).
Ton Lebbink heeft voor de gelegenheid eens geen gedicht, maar een voordracht geschreven die later als persbericht ook in De Burgerbode verschijnen zou. De tekst luidt:

Dit was de eerste bi-modeverkiezing van Café Helmers. We gaan een tijdje hersenwaaien en als het weer zover is volgt een nieuwe parade. Deze sfeervolle hoekkroeg stelt zich over enige maanden opnieuw beschikbaar om krachtige en gezonde vrouwen op te lijnen in door hen gewenste creaties. Dit alles om te zorgen dat niemand zich ooit meer verveeld en vrijgezellen binnen enige en afzienbare tijd tot een saaie herinnering behoren. Leve alle samenzijn. Hoera. Hoera. Hoera.

DE LEEUWIN

‘s ochtends De Bijbel
‘s middags Mijn Kampf
‘s avonds de Playboy in 1 ruk uitgelezen
‘s nachts mijn moeder bezocht

mamma, inmiddels 84, een Leeuw
vroeg zoonlief waarom sterrenbeelden manlijk zijn
ik ben Leeuwin!
en de Tweeling dan? de Maagd?
het blijft leuk om moeders in het nauw te drijven

hadden een goed gesprek:

Rammin Stierin Boogschutster Watervrouw
dat de horoscoop voor mensen tussen de 20 en 50 van toepassing is
ze aparte voor 80 plusser zouden moeten maken:

beste leeuwin:

heb wat meer vertrouwen in je scootmobiel
draai dat handvat open

Ton

23-03-2021