Ton Lebbink: ‘любовное зелье!’

джин и пиво в Амстердаме

‘Ouderen hebben ongelijk, altijd gehad ook. Nooit dronk ik puberale en andere Sturm & Drangellende van me af. Niet eenmaal is dat gebeurd. Ik was van meet af aan liefhebber en een goede kameraad van Stolichnaya: wodka uit de hemel. Wat er allemaal mis was met de hamer en de sikkel dronk ik van jongs af in mijn onaneerkamer met haar snikkel.’

Ton Lebbink: ‘любовное зелье!’

De mede krukzitters aan de toog van Café Helmers knikten lodderig, maar instemmend. Het viel niet mee om deze ex-communist met zwaar Russische tongval urenlang geconcentreerd te beluisteren. Toch was het een onderhoudend type en zeker geen zeikerd als het drinken betrof. Wel had dienster Caroline snel duidelijk gemaakt dat dat gegooi met lege borrelglaasjes model tulpglas, richting virtuele open haard, snel afgelopen diende te zijn. Niet alleen gaf het geen pas; de rommel ook en als er ineens een verdwaalde Hare Krishna op blote zweetpoten binnen kwam banjeren, waren de rapen goed gaar. Zeker in geval Ramses Shaffy, die dan jankend met liters rode wijn tot bedaren diende te worden gebracht.

‘Weet je wat het mooiste was van de CCCP?’ vroeg de boreling en ex-inwoner van Kamenskoje in het algemeen aan Ton Lebbink, de ex-filmjournalist, het oude baasje in ketelpak, de handelsreiziger uit de Achterhoek en de toen nog onbekende a.s. dominee Douwe Dogma in het bijzonder. Niemand reageerde verbaal, elkeen schudde het licht alcoholisch aangedane hoofd.
   Vladivar Puschkin, een streng orthodox Russisch product, die gek genoeg een vooroorlogse mix was van zowel Britse als Duitse voorouders, ging er nog maar eens goed voor zitten.
   Hij zei: ‘In dit land heb je van oudsher jenever. Het bestaat zeker sinds 1269 en is trouwens,’ hij grijnsde een goedmoedige overwinnaarslach, ‘geboortig in het zuiden van de lage landen, het hedendaagse Vlaanderen. Of het nu komt door Calvijn of dat er andere vrouwen in het spel zijn, maar van deze geconditioneerde ethanol gaat niemand sensueel kwijlen en je ogen rusten na een glas of wat zwaar op de wallen als een hoer met cup dubbel D in het raam van haar werkplek aan het begin van de nachtdienst als de aspirant klant nog schichtig is en nuchter.

Het oude baasje in ketelpak viel op de grond. Zijn ogen draaiden als de bladen van een windmolen bij windkracht 18, tot zijn oogleden het uitzicht van beide kanten onmogelijk maakten. Tenslotte zakte hij opzij en hij maakte een snurkend geluid; geen 1-1-2’tje waard. Na nog enig verbaal Neder Sovjet-geraas richtte het oude baasje in ketelpak zijn hoofd weer op. Hij keek de kring rond en herkende kruk-voor-kruk de bezitters ervan. Wat wiebelig stond hij op. Geholpen door Caroline zat hij snel weer tussen de mannen.
   De aanstaande Dominee Douwe Dogma, die die dag echt per ongeluk Amsterdam visiteerde, maar wel eeuwigdurende indrukken opdeed, zong een ter plekke verzonnen preek in die nu gekende Neder Russische mengelmoes van niet-bestaande woorden. Hij kreeg er de lachers mee op de hand.

Ton Lebbink riep Caroline, met een dorstig stemmetje. De roep klonk als die van iemand die verdwaald was zeker, in een of andere woestijn. Zijn broze stem voortijlend over het broeierig hete zand, hij bestelde, bestelde, bestelde en bestelde.

LIDWOORDEN
(YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=NZnYs69yRHw)

De oudjes die schaken
De zon op de daken
De haring op de groentekar
De theebuil in de samowar

Het geld en de duiten
De links- en rechtsbuiten
De dreef, het lommer en het zwerk
De kogel is weer door de kerk

De kans van je leven
De beurt om te geven
Een kraak die weer eens wordt gezet
Het kruisje op het stembiljet

De glimlach en de glunder
Het foutje en de blunder
De bar tijdens het sluitingsuur
Een verre vriend, de beste buur

Het lid en het teken
De sterren verbleken
Het dek, de deken en de plaid
Een karretje langs de zandweg reed

Het kamgaren pak
De breuk en de knak
Een renner die de kopgroep leidt
De bruinbrood- en de witbroodnijd

Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le … wie wordt er lid?

Lidwoorden.
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le wie wordt er lid?

De ontsprongen dans
De opgelegde kans
De kopbal in de bovenhoek
Gevulde kip, gevulde koek (LP: Geen fruit, geen bloemen, geen bezoek)

De grol en de guit
De klomp en de kluit
De laatste ronde en de bel
De fiscus en het dwangbevel

De zin en de zonde
Het bed en de sponde
Het knoflook en de frisse mond (LP: De Zwarte dood, de bonte hond)
Het avondrood, de morgenstond

Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le … wie wordt er lid?

Lidwoorden.
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le lidwoorden
Les la le wie wordt er lid?

De grijns van de gluurder
Een onderverhuurder
Het boven- en het ondergoed
Het voorspel in de zonnegloed

De preek van de pater
De streek van de sater
De weg die steeds wordt omgeleid
Een foutje van de overheid

Het laatste gedicht
Gelaten gezicht
Gezegend is het platteland
De beste stuurlui aan de kant.

01-07-2021