Nieuwe visie schept toekomstbeeld bedrijventerreinen Vlaardingen

Toekomstbeeld bedrijventerreinen

Toekomstbeeld bedrijventerreinen

VLAARDINGEN - Tijdens de collegevergadering op dinsdag 19 december 2023 is de nieuwe visie bedrijventerreinen vastgesteld, genaamd ‘Werken aan bedrijventerreinen voor de toekomst’. Met deze bedrijventerreinenvisie zet Vlaardingen een stap in het ontwikkelen van toekomstbestendige bedrijventerreinen die bijdragen aan een sterke economie, een gezonde en veilige leefomgeving en een klimaatneutrale en klimaatbestendige samenleving.

Met de visie bedrijventerreinen wordt de basis gelegd voor de toekomstbestendigheid van de Vlaardingse bedrijventerreinen. De behoefte naar een nieuwe visie op de toekomst van Vlaardingse bedrijventerreinen was groot. Sinds de laatste visie bedrijventerreinen, welke uit 2009 komt, is er namelijk een hoop veranderd. Deze veranderingen bieden kansen. Kansen om onder andere bij te dragen de verduurzaming van de economie en het tegengaan van ondermijning. ‘Met een looptijd van 2024-2034 geeft de vernieuwde visie zicht op de opgaven en kansen op korte en lange termijn,’ aldus wethouder Bart Bikkers (Economische Zaken). Daarnaast hecht de nieuwe visie belang bij het in stand houden van de werkgelegenheid op bedrijventerreinen en waar mogelijk uitbreiden. Bikkers: ‘We willen immers dat Vlaardingers ook in eigen stad een passende baan kunnen vinden.’

Vijf opgaven
De vernieuwde visie bestaat uit vijf opgaven. Een eerste daarvan is het hebben en creëren van voldoende vestigingsmogelijkheden. De AWZI De Groote Lucht start naar verwachting in 2027 met de bouw van een nieuwe zuivering op locatie Vergulde Hand West. Als de nieuwbouw is gerealiseerd, wordt de huidige locatie aan de Maassluissedijk ingericht tot nieuw bedrijventerrein. Andere opgaven uit de visie zijn het upgraden van de kwaliteit en uitstraling, het vergroten van de veiligheid, het bevorderen van de verduurzaming en klimaatadaptatie en het waarborgen van de bereikbaarheid.

Volgende stappen
Het college legt de visie voor aan de gemeenteraad ter besluitvorming. Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 18 januari hier een besluit over. Het op-en vaststellen van een nieuwe visie is een eerste stap. Daarna komt een volgend belangrijk hoofdstuk aan bod, de uitvoering. ‘Samen met de ondernemers en hun organisaties gaan we, op basis van deze vijf opgaven in 2024 aan de slag om tot uitvoeringsplannen te komen. Deze plannen zorgen voor maatwerk per bedrijventerrein. Daarnaast zijn er een aantal urgente punten welke direct worden opgepakt,’ aldus wethouder Bart Bikkers (Economische Zaken).

Fotobijschrift
Nieuwbouw op bedrijventerrein Groot Vettenoord in Vlaardingen

Fotograaf
Arend van der Salm

19-12-2023