Suikerzoet Filmfestival opent in Theater aan de Schie met:

Three Thousand Years of Longing, prijsuitreiking en feest

Three Thousand Years of Longing, prijsuitreiking en feest

SCHIEDAM - Donderdag 17 november begint de zestiende editie van het Suikerzoet Filmfestival in Schiedam. "Vier dagen feest, met ruim tachtig speelfilms en korte films in historische locaties in de binnenstad van Schiedam. Ons motto is als vanouds: groot, goed en gratis", zo laat de organisatie weten.

"Begonnen als een bescheiden festival voor een paar honderd liefhebbers, is Suikerzoet uitgegroeid tot een volwassen evenement met zo’n 10.000 bezoekers van binnen en buiten de stad. Na twee jaar gedwongen corona-stilte kijken we uit naar editie 16, van donderdag 17 tot en met zondag 20 november", aldus de organisatie van het Suikerzoet Filmfestival

De openingsfilm op 17 november is Three Thousand Years of Longing, een uitbundig en eigentijds sprookje, met onder andere de Britse diva Tilda Swinton. Festivaldirecteur Edwin Spek zal bij de opening van het festival terugkijken naar de jaren zonder Zuikerzoet en naar de toekomst van het festival. Tijdens deze openingsavond in Theater aan de Schie wordt ook de prijs voor de beste korte film uitgereikt, de Zilveren Traan. Na afloop is er een feest in de foyer van het theater. Er kan gedanst worden, onder meer op muziek van de swingende BHC Big Band.

Het vierdaagse festival is minder zoet dan bij de eerste editie. De programmering omvat een brede doorsnede uit het filmaanbod van de laatste twee jaar, van een rapmusical als Casablanca Beats, zowel de oude als nieuwe versie van West Side Story, tot en met een aangrijpend drama over het conflict in Noord-Ierland, Belfast. Vrijwel alle genres komen aan bod, van animatie tot en met kostuumdrama’s als Downton Abbey: a New Era.

Op het programma staan twee ’stomme’ klassiekers met live begeleiding. Orgelgeweldenaar Geert Bierling voorziet The Circus (1928) van en met Charles Chaplin van geïmproviseerde muziek op het orgel van de Havenkerk. Maud Nelissen mag als enige ter wereld Chaplins’ tragikomedie The Kid (1921) solo op piano begeleiden. Dat doet zij in de Westvestkerk.

Ruim twintig ondernemingen en instellingen maken het festival financieel mogelijk. Organisatorisch leunt het Suikerzoet Filmfestival zwaar op ongeveer honderd vrijwilligers.

Alle films zien is onmogelijk: in vier dagen tijd verschijnen er ruim tachtig speelfilms op de schermen. Het Suikerzoet Filmfestival programmeert consequent een korte film voorafgaand aan elke voorstelling. Een jury van professionals uit de filmwereld beoordeelt het ingezonden werk. De winnende maker worden beloond met een kunstwerk, de Zilveren Traan, en een prijs van 500 euro.

Informatie op internet over het Suikerzoet Filmfestival
https://www.suikerzoetfilmfestival.nl/
www.facebook.com/Suikerzoetfilmfestival/
www.instagram.com/suikerzoet_filmfestival
https://twitter.com/suikerzoetfilm

Fotografie
Voorstelling in de Grote- of Sint Janskerk tijdens een eerdere editie (bron Suikerzoet Filmfestival)

09-11-2022