Thema foto-expo: kwetsbare vrijheid

Fotografen van groot tot klein: Inzenden binnen het thema gezocht

Het Oranjehotel in Scheveningen vertelt de bezoekers van het museum: “Besef hoe kwetsbaar vrijheid is.” Al filosoferend over het thema voor de jaarlijkse foto-expositie in De Windwijzer kwam het bestuur van Stichting Geuzenmaand hierop uit: kwetsbare vrijheid.

Thema foto-expo: kwetsbare vrijheid

Inzendingen voor de foto-expositie moeten dus daarmee te maken hebben. De deadline van insturen is maandag 30 januari, zodat Beaty Czetö, die de expositie weer organiseert, voldoende tijd heeft om de foto’s te selecteren en in te lijsten. Ze roept fotografen uit Vlaardingen en omstreken op om bij het thema stil te staan en zich erdoor te laten inspireren.

De opening van de expositie vindt plaats op dinsdag 7 maart. De maand maart is de Geuzenmaand en er worden dan weer veel activiteiten georganiseerd om de boodschap van de Geuzen telkens weer voor het voetlicht te houden. Die boodschap is dat het van belang is voor vrijheid te strijden. De Geuzen streden tegen de Duitse bezetting van Nederland en een aantal moest dat met de dood bekopen; zij verbleven in afwachting van hun executie in het Oranjehotel, dat nu een nationaal monument is.

Kees Poot, secretaris van Stichting Geuzenmaand, geeft een paar overwegingen mee om belangstellenden te inspireren: “Hoe meer vrijheid ingeperkt wordt, hoe meer je ernaar verlangt en beseft hoe kwetsbaar vrijheid eigenlijk is. Dat geldt zeker in landen waar je niet meer zomaar voor je mening uit kunt komen.”

“In Nederland worstelen we op onze eigen manier met individuele vrijheid. Betekent vrijheid dat je alles mag zeggen wat je zeggen wilt? Staat deze vrijheid niet op gespannen voet met de vrijheid van anderen? Mag de vrijheid van de een ten koste van de vrijheid van de ander gaan?”

Beaty Czetö: “Google erop los, maak nieuw werk of duik in je archieven om een foto te selecteren. Bijzondere vertalingen van het thema ‘Kwetsbare vrijheid’ zijn natuurlijk zeer welkom. Het is geen fotowedstrijd. Amateurs en professionals in binnen- en buitenland kunnen eraan meedoen.”

De ingezonden foto’s worden geprint op een formaat van 30 x 40 centimeter, staand of liggend. De foto’s moeten een resolutie hebben van 300 dpi en als jpeg-bestand worden gestuurd naar beaty1@gmail.com

De Windwijzer is gevestigd aan de Schiedamseweg 95 in Vlaardingen.

OPROEP
Fototentoonstelling in het kader van maart Geuzenmaand 2023 in de Windwijzer, Schiedamseweg 95, Vlaardingen. Opening is op dinsdag 7 maart 2023.

Tijdens de Geuzenmaand wordt elk jaar stilgestaan bij het gedachtegoed van de Geuzen. Het thema in 2023 is "Kwetsbare vrijheid".

Doe mee aan de fototentoonstelling. Verspreid het nieuws via allerlei media en … doe mee. Google erop los, maak nieuw werk, of duik in je archieven om een foto te selecteren. Bijzondere "vertalingen" zijn van harte welkom.

Het betreft hier geen wedstrijd. Zowel amateurs en profs uit binnen- en buitenland kunnen eraan meedoen. Alle inzendingen zijn welkom.

Waar moet je je aan houden?
Stuur een digitale foto met naamsvermelding naar beaty1@gmail.com. De werken worden geprint op een formaat van 30 x 40 cm, staand of liggend. Werken dus graag zo aanleveren: 30 x 40 cm, 300 dpi, jpeg.

De deadline van insturen: 6 maart 2023.

Tekst
Kor Kegel

Fotografie
Jasha Gerritsen

01-12-2022