Theatertour Frank Boeijen doet ook Stadsgehoorzaal aan

Theatertour Frank Boeijen doet ook Stadsgehoorzaal aan

Frank Boeijen komt met zijn theatertour naar Vlaardingen. De zanger kan putten uit een imposant oeuvre van ruim 400 liedjes. Op vrijdag 21 mei geeft hij twee shows in de Stadsgehoorzaal. 'Een avond in het theater met Frank Boeijen staat garant voor herkenning én verrassing', aldus de schouwburg.

Actuele onderwerpen
De Nijmeegse zanger Frank Boeijen scoorde al hits toen niemand nog had gehoord van internet, social media of zoiets als een sim only-abonnement. De onderwerpen die hij bezong waren daarentegen zo tijdloos dat ze ook op het jaar 2020 geplakt kunnen worden: liefde uiteraard, maar ook racisme in Zwart wit en een specifiek onderwerp als de wereld van prostitutie in Kronenburg Park (ga die wereld uit). Zowel onder zijn eigen naam als met de toevoeging 'groep', vestigde Boeijen zich in de eredivisie van de Nederpop.

Karakteristieke stem en accent
De Frank Boeijen Groep debuteerde met de single Transport uit Bangkok eind jaren '70, waarvan nota bene het B-kantje (Verjaardagsfeest) de aandacht van de invloedrijke radio-DJ Frits Spits trok. Enkele jaren later waren daar de hits Linda, 1.000.000 Sterren en het veelbesproken Zwart wit, dat de moord op de Antilliaanse Kerwin Duinmeijer en racisme beschreef. Het ene nummer kon dus zwaar op de hand zijn, het andere een luchtige meezinger. Maar de karakteristieke stem met het Nijmeegse accent was herkenbaar uit duizenden.

Verharding van de maatschappij
In de jaren '90 ging Boeijen solo op pad: hij bracht het album Wilde Bloemen uit, ging op tour met Raymond van het Groenewoud en Harry Sacksioni en reisde af naar Azië om de dood van zijn vader en moeder te verwerken, hetgeen resulteerde in het album Vaderland. Het heeft Oosterse invloeden en werd opgedragen aan zijn ouders. Boeijen bleef door de jaren heen een kritisch artiest. Zo was er in 2006 de single Aan de Bezitters van een Ziel, waarmee Boeijen de verharding van de maatschappij aan de kaak stelde.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau
De carrière van Frank Boeijen is een aaneenschakeling van platen, singles en vooral succes. Er was geen muziekprijs in Nederland die hij niet op de schoorsteenmantel kon zetten. Gouden en Zilveren Harpen, Edisons en de Lennaert Nijgh Prijs bijvoorbeeld. In 2000 werd hij zelfs tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau geslagen. Evenwel komt men in de Stadsgehoorzaal straks vooral voor Boeijens muziek. Een rijk oeuvre van een groot Nederlands zanger die we tot het rijtje Henny Vrienten, Rob de Nijs, George Baker, Barry Hay en Boudewijn de Groot kunnen rekenen.

22-12-2020