Muzikaal uitje ook voor Vlaardingers

The Who slaat terug! in Schiedam

The Who slaat terug! in Schiedam

SCHIEDAM - De legendarische band The Who gaat weer op tournee in Europa: The Who Hits Back! Reden voor Tone & Image Gallery voor een uitgebreide overzichtstentoonstelling over The Who: The Who slaat terug! van 25-02 tot en met 02-04-2023.

Op The Rolling Stones na is The Who de enige band uit begin jaren 60 die nog steeds stadions kan laten vollopen. Na in 2022 een succesvolle tournee door de Verenigde Staten afgerond te hebben, komt The Who voor het eerst in 7 jaar weer naar Europa: The Who Hits Back! Op moment van schrijven staan de volgende steden op het programma voor de Europese The Who tournee: Barcelona, Florence, Berlijn, Parijs en Rättvik (Zweden) maar de verwachting is dat er op korte termijn nieuwe locaties aan de tournee toegevoegd gaan worden.

De oorspronkelijke leden Pete Townshend en Roger Daltrey worden bijgestaan door onder meer Ringo Starrs zoon Zak Starkey op drums en Simon Townshend (Pete’s broer) op gitaar en zang. Er wordt opgetreden met een groot orkest en naast songs uit Tommy en Quadrophenia zullen uiteraard ook nummers als My Generation, I can’t explain en Won’t get fooled again de revue passeren.

In de aanloop van deze Europese tournee vonden de curatoren van de Tone & Image Gallery, Peter de Raaf en Wim van Zon, het tijd worden om eindelijk een uitgebreide overzichtstentoonstelling aan The Who te wijden. Foto’s van The Who zijn weliswaar regelmatig te zien geweest in groepstentoonstellingen, maar een tentoonstelling geheel gewijd aan deze legendarische band (zoals de curatoren eerder gedaan hebben met The Beatles, The Rolling Stones en Jimi Hendrix) heeft naar hun weten nooit eerder in Europa plaatsgevonden. De tentoonstelling richt zich voornamelijk op de eerste 10 jaren van The Who.

Er zijn foto’s te zien van The High Numbers (zoals The Who eerst heette), veel zwart/wit opnamen van concerten, maar ook kleurenfoto’s van onder meer de elpeehoezen My Generation, The Who Sell Out en Who’s Next.

Van voormalig Stones bassist Bill Wyman zijn 3 zwart/wit foto’s te zien van The Who tijdens studio-opnamen.

Fotografen van over de hele wereld hebben bijdragen geleverd, onder wie Baron Wolman (USA), Bill Wyman (UK), David Montgomery (USA), Bent Rej (DK), David Wedgbury (UK), Ethan Russell (USA), Terry O’Neill (UK), Rob Bosboom (NL) en Gijsbert Hanekroot (BE).

Bij het samenstellen van deze tentoonstelling stuitten De Raaf en Van Zon op tientallen nooit eerder gepubliceerde zwart-wit- en kleurenfoto’s van The Who uit de jaren zestig van de Nederlandse fotograaf Rob Bosboom. Deze foto’s zullen prominent aanwezig zijn in de tentoonstelling.

Er is documentatie te zien over de totstandkoming van de foto die de elpeehoes Who’s Next sierde en aandacht wordt besteed aan de presentatie van dit album in 1971 op het landgoed van Keith Moon.

Behalve foto’s is er een tiental facsimile posters uit de jaren 60 te zien en wordt aandacht besteed aan de Mod-cultuur die heden ten dage nog steeds actueel is in met name Engeland. Hiertoe zijn foto’s te zien die de Duitse fotograaf Horst A. Friedrichs in Engeland gemaakt heeft t.b.v. zijn boek I’m one, 21st Century Mods, door Pete Townshend aanbevolen als hét boek over hedendaagse Mods. 

Op 12 maart wordt het Art Centre Schiedam, waar de Tone & Image Gallery onderdeel van is, officieel geopend door Anne de Haij, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Die middag zal er in de galerie een speciaal programma met een live-miniconcert plaatsvinden.

The Who slaat terug!
25-02 t/m 02-04-2023
Tone & Image Gallery
Art Centre Schiedam
Lange Nieuwstraat 191-1
3111 AJ Schiedam

Telefoon: 06-2857 9051
E-mail: toneandimagegallery@gmail.com
Website: toneandimage.gallery

Geopend donderdag t/m zondag 12.00-17.00 en op afspraak

Foto
The Who arriveert op Zestienhoven, 12 maart 1965 - © Rob Bosboom

03-02-2023