boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

The Kinks. Een oer-Engelse band - Dick van Veelen

Eerste biografie in de Nederlandse taal is boeiende en mooi verzorgde gids

In vergelijking met andere Britse bands uit de jaren zestig van de vorige eeuw zijn The Kinks een doorgaans ondergewaardeerde groep gebleven. Zoals de titel van het boek van Dick van Veelen al aangeeft: ‘The Kinks. Een oer-Engelse band’, heeft de grote man achter deze groep, Ray Davies, zich jarenlang gericht op de thuismarkt. De voor de Britten interessante songs sloegen door de inhoud ervan niet erg aan op het Europese vasteland. Van Veelen schetst in 270 bladzijden een fraai overzicht van het reilen en zeilen van deze popgroep, dat duurde van 1964 tot 1996. In het boek lees je, nog vóór het voorwoord van Mart Smeets, verschillende citaten waaronder één van Jan Donkers uit 2006: ‘Altijd in de schaduw van de Beatles en de Stones, terwijl Ray Davies toch veel langer een goeie liedjesschrijver is gebleven.’

The Kinks. Een oer-Engelse band - Dick van Veelen

In 1965 kregen The Kinks in de V.S. een inreisverbod opgelegd vanwege ‘onprofessioneel gedrag’. Mede door slechte begeleiding van hun Engelse en Amerikaanse managers verliep een aantal concerten rommelig. The Kinks, die onderling ook nog stevige ruzies uitvochten, mochten vier jaar lang niet optreden in Amerika. Vanaf dat moment richtte Ray Davies zich op zijn vaderland en zijn geboortestad Londen. In de jaren zeventig en tachtig veroverden ze alsnog de harten van veel Amerikanen. Grote successen zoals The Beatles, de Rolling Stones en The Who die kenden, bleven echter uit.

Naast de gedetailleerde geschiedenis van de band treffen we in het boek ook veel unieke foto’s aan, gemaakt door fans bij optredens van The Kinks in ons land. Waar mogelijk zijn de opnamen in kleur afgebeeld. Dat geldt ook voor de hoezen van singles en elpees, die op fraaie wijze in het verhaal zijn opgenomen. Je merkt aan alles dat deze uitgave met zorg is samengesteld.

Waar de auteur zijn informatie vandaan heeft vind je achterin. Een overzicht van liefst negen pagina’s toont de bronnen waaruit is geput. Daarnaast zijn in verschillende hoofdstukken overzichten opgenomen van de uitgebrachte singles en albums van de groep. Hitnoteringen hebben een apart hoofdstuk gekregen, alsmede de fan-meetings die in de periode 1995-2014 in ons land zijn georganiseerd.

De eerste biografie in de Nederlandse taal van The Kinks is een prachtig geïllustreerd en zeer volledig overzicht geworden van de belevenissen van deze band. Zeer boeiend voor muziekliefhebbers, verplichte kost voor iedere Kinks-fan. Stevig geprijsd, maar het boek is iedere cent meer dan waard.

230224 Dick van VeelenThe Kinks - een oer-Engelse band is in 2020 verschenen bij uitgevrij Van Gorcum en kost € 27,50. Op de site van de uitgever is een inkijkje in het boek mogelijk. Op deze website is ook een gratis te downloaden verslag te vinden van alle concerten die The Kinks in Nederland hebben gegeven.

Dick van Veelen (Oosterbeek, 1952) is bestuurslid geweest van de Dutch Kinks Preservation Society. In deze hoedanigheid was hij medeorganisator van Dutch Kinks fan-meetings in de periode 2005-2014.

In augustus 2021 was Dick van Veelen te gast bij Omroep Vlaardingen. Hij praatte bijna drie uur lang met Toine van Moorsel en Leo Kattestaart in het programma Toons Music Box over deze biografie. Deze uitzending is nog steeds te beluisteren via Mixcloud:

eerste uur: https://www.mixcloud.com/toons-musicbox/an-evening-with-the-kinks-part-1/
tweede uur: https://www.mixcloud.com/toons-musicbox/an-evening-with-the-kinks-part-2/
derde uur: https://www.mixcloud.com/toons-musicbox/an-evening-with-the-kinks-part-3/

illustraties:
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

24-02-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring