Streekmuseum Jan Anderson prsenteert

Tentoonstelling: ‘Feest 700 jaar in reprise’

Tentoonstelling: ‘Feest 700 jaar in reprise’

VLAARDINGEN - Nu de zeer succesvolle feestactiviteiten van het 750 jaar Stadsrechten voor Vlaardingen bijna ten einde zijn, wil het Streekmuseum terugblikken op de festiviteiten van vijftig jaar geleden.

Vanaf 4 mei 1973 was er een grote expositie in de Harmonie/Stadsgehoorzaal, die in drie  dagen 3.200 betalende bezoekers trok. Een jaar ervoor was er in het Visserijmuseum een  opwarm-expositie ‘699 jaar Vlaardingen’ ook in de winkels in Rotterdam, de Lijnbaan met  een aantal andere locaties waren in de etalages voorwerpen getoond betreffende de  geschiedenis van Vlaardingen.

Het meest succesvolle onderdeel werden de 11 opvoeringen van de Musical ‘Even goeie  Maatjes’, van het Vlaardings Musical Gezelschap, waarvan zelfs een langspeelplaat werd  uitgebracht.

Als één van de eerste steden werd een groot spektakel georganiseerd onder de naam  ‘Haring en Bierfeest’, waar bier op straat werd gedronken in speciaal bedrukte glazen.

Ook de klederdrachtshow van de Historische Vereniging Vlaardingen hield zeven opvoeringen, waarvan één in De Doelen te Rotterdam.

Wieler- en Zwemwedstrijden, Toneel wedstrijden waren onderdeel van de festiviteiten in de  stad Vlaardingen. Evenals een os aan het spit, Breugheliaans braadfeest op het toen  afgesloten Liesveldviaduct.

Het hoogtepunt was de optocht met alle tamboer- en drumbands en iedere organisatie van  Vlaardingen die hier aan mee deden.

Van deze festiviteiten zijn filmopnamen gemaakt, die de komende drie weken op de  zaterdagmiddag 28 oktober, als even zo op de zaterdagmiddag 4 zondag 5 november in het  Streekmuseum worden vertoond. Tevens zijn enkele voorwerpen, folders, documentatie en  programmaboekjes uit 1973 te bewonderen.

Streekmuseum Jan Anderson
Kethelweg 50
3135 GM Vlaardingen.

Geopend
Iedere zaterdag van 14.00 t/m 16.00 uur en de eerste zondag van de maand.

Toegang
Gratis.

23-10-2023