Subsidie voor versnelling nieuwbouw Rivierzone

Museumkwartier krijgt €600.000 van het Rijk

VLAARDINGEN - Er is veel behoefte aan woningen. Tot en met 2030 moeten er in Vlaardingen een paar duizend woningen bij komen. Een deel van de woningen moet betaalbaar zijn voor mensen met een laag- of middeninkomen. Dat is lastig te realiseren vanwege de gestegen bouwkosten en gestegen hypotheekrente.

Subsidie voor versnelling nieuwbouw Rivierzone

Om toch genoeg woningen te kunnen bouwen, heeft het kabinet een Startbouwimpuls- subsidie van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er is voor 820 nieuwbouwprojecten meer dan 850 miljoen euro subsidie door de gemeenten aangevraagd. De gemeente Vlaardingen heeft voor de versnelling van de woningbouw in de Rivierzone 600.000 euro gekregen.

Met de ontwikkeling van de Rivierzone wil Vlaardingen de verbinding van de stad met de rivier maken en nieuwe woningen bouwen. Wonen, werken, onderwijs en recreëren komen samen op verschillende locaties in de Rivierzone. In totaal worden er tussen de 2450 en 3100 woningen gebouwd. Deze ambitie is ook vastgelegd in het stadsprogramma Nieuwe Rivierzone. 

Wethouder Bart Bikkers, stadsprogramma Nieuwe Rivierzone: “De Startbouwimpuls is bedoeld voor projecten die qua planontwikkeling ver genoeg zijn om te starten met bouwen, maar door de veranderde economische omstandigheden dreigen te vertragen.”

Vandaag is door het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt dat de aanvraag van een project in Vlaardingen is gehonoreerd. Het gaat om het project Nieuwbouw Museumkwartier, waarvoor een impuls van € 600.000 beschikbaar is gesteld. 

Nieuwbouw Museumkwartier
Het project Nieuwbouw Museumkwartier maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Rivierzone Vlaardingen. Het betreft de toekomstige nieuwbouwwoningen op de binnenterreinen, achter de monumentale panden aan de Westerhavenkade. 

De verandering van bedrijvigheid met leegstand naar wonen dicht bij het historische stadshart, levert een aantrekkelijker en levendiger gebied op. Dat heeft de plek ook nodig, want het ligt op een strategische plek in de Rivierzone, naast metrostation Vlaardingen Centrum. De entree van de stad voor wandelaars en fietsers naar het stadscentrum, waar de auto te gast is.

Wethouder Ivana Somers-Gardenier, Bouwen en Wonen, is blij met de toegekende subsidie: “Deze nieuwe betaalbare en middeldure woningen hebben we hard nodig. Het is geweldig dat we met deze subsidie vertraging kunnen voorkomen en de 1e paal van de nieuwbouw Museumkwartier in 2024 kunnen verwachten.” 

20-11-2023