Expositie in Het Zonnehuis

Streekmuseum Jan Anderson toont Bijna 100 gezichten van Vlaardingen

Streekmuseum Jan Anderson toont Bijna 100 gezichten van Vlaardingen

Ook het Zonnehuis wil het 750-jarig bestaan van de stad vieren. Het Zonnehuis doet dit met een uitgebreide expositie schilderijen, prenten en tekeningen uit de collectie van het Streekmuseum.

De afgelopen eeuw hebben veel kunstenaars Vlaardingen in beeld gebracht. Hieruit is een selectie samengesteld die zes weken te zien is in het Zonnehuis te Vlaardingen.

Enkele voorbeelden? Het woonhuis van de familie IJzermans, waar nu het Fonds SV e.o. is  gehuisvest. De Smalle Havenstraat in winterse sfeer. De vissersvloot van rederij A. Verboom. De Westhavenkade in de loop der jaren. De Grote Kerk op de Markt en vele  andere stadsgezichten worden getoond in het Zonnehuis.

In de vitrine kun je visserij gebruiksvoorwerpen en gereedschappen uit de vorige eeuw bewonderen zoals koffieketeltjes die door de ‘kuipersjongen’ werden opgehaald bij moeder de vrouw. Mistlamp. Een log, werktuig tot het meten van de snelheid van een schip. Boetmandjes met een selectie van verschillende boetnaalden. Kortom de visserij geschiedenis wordt ook in beeld gebracht.

Een rijk geïllustreerd prentenboek van het Vlaardings Streekmuseum hierover is te koop  voor € 30,00.

EXPOSITIE
Schilderijen, prenten en tekeningen uit de collectie Streekmuseum Jan Anderson ‘De bijna 100 gezichten van Vlaardingen in Het Zonnehuis’.

De expositie wordt geopend op zaterdag 15 juli 2023 om 11.00 uur door Jan Anderson. Adres: Het Zonnehuis, Dillenburgsingel 5, Vlaardingen. De expositie is te zien tot 19 augustus 2023.

Fotografie
Hans Bakker

07-07-2023