Vrijwel per direct wegwezen …

Stichting Up? De Kijkshop voorbij!

Stichting Up? De Kijkshop voorbij!

Stichting Up! is die ene stichting die het mensen iets makkelijker maakt om het leven met basisvoorzieningen door het leven te helpen. Geen ambtelijke rompslomp zoals bij Minters. Gewoon de baan op en zonder omwegen werken aan resultaat. Sinds 11 december 2020 zetelend in v/h De Kijkshop aan het Veerplein worden wekelijks ruim 100 gezinnen aan voedsel en kleding geholpen. Niet alleen Jan Splinter moet door de winter.

Dat Stichting Up! tijdelijk gebruik mag maken van het pand is initiatiefneemster en uitbaatster Joyce Schuil van meet af aan duidelijk. ‘Kom er een huurder van het pand, dan moet de stichting verkassen,’ zei Joyce vorig jaar tijdens een interview.

Maar niet alleen verstrekt Stichting Up! eten en kleding. Ook zijn er al mensen geholpen op ander vlak. Kortom: Stichting Up! is een volwassen sociale deelnemer, maar snel dakloos. Joyce en haar kompanen zijn straks - per 31 december - ondanks alle positieve resultaten, dakloos.

Nu de dag van vertrek is aangebroken heeft Stichting Up! een groot probleem. Want: waar ga je heen met alle inboedel? In een garagebox, zo is Up! ooit gestart, past nog geen fractie van de waar. En alles op straat zetten is geen oplossing.

211229 Stichting Up1Dit verhaal is dan ook geen opsomming van de mooie daden die Stichting Up verricht. Nee! Het is een schreeuw om vervangende ruimte. En in een gemeente met ruim 71.000 inwoners moet dit toch ergens te vinden zijn. De gemeente heeft voldoende panden die tijdelijk soelaas kunnen bieden om Stichting Up! aan een nieuw dak met muren te helpen. Dat lijkt ons haar sociale taak.

Ook is het een mooie kans voor een ondernemer die nog ruimte over heeft om Joyce c.s. van de winterse kou te verlossen. IKV en wie daar geen lid van is: doe je best!

Gemeente Vlaardingen
We stelden enige vragen aan de gemeente met betrekking tot Stichting Up! en de huisvesting. De antwoorden zijn obligaat en bieden niet echt houvast en vertrouwen voor de toekomst.

Heeft de gemeente (tijdelijk) vervangende ruimte voor de stichting?
Wij zoeken samen met Stichting Up! en andere partners naar een oplossing voor het huisvestingsprobleem van Stichting Up!.

Wat als zij op deze korte termijn niets heeft weten te vinden ... waar worden alle goederen opgeslagen? In een garagebox gaat niet. Daarvoor is zij te zeer gegroeid.
Zoals we bij vraag 1 aangeven, zetten we ons nu in om samen een oplossing te vinden.

Weet de gemeente welke sociale functie initiatiefneemster Joyce Schuil heeft? Zeker in deze nare tijden is haar werk meer dan noodzakelijk. Onontbeerlijk zelfs.
Wij kennen het werk van Stichting Up! en zijn van mening dat de Stichting een goede bijdrage levert aan inwoners van Vlaardingen waaronder de ‘werkende armen’.

Hoe denkt de gemeente het voortbestaan van Stichting Up te kunnen waarborgen? Het zou van een bestuurlijk sociaal karakter getuigen als de gemeente hierin serieus zou meedenken zonder dat dit een precedentwerking tot gevolg heeft.
Wij hebben de Stichting erop gewezen dat ze een aanvraag voor een subsidie kunnen indienen omdat de activiteiten van de Stichting passen binnen de beleidsdoelstellingen van de gemeente.

Volgens insiders staat er een voormalig bankgebouw leeg aan de Van Hogendorplaan. Eigenaar? De gemeente Vlaardingen. Probleem opgelost? En of het aanvragen van subsidie op korte termijn oplossing biedt is ook twijfelachtig. Het gaat hier om een pand, niet zozeer om geld.

Update
Zojuist is bekend geworden dat Stichting Up! tijdelijk in Middelhuysse Partycentrum mag neerstrijken. Hiermee is de eerste nood gelenigd. Een permanente oplossing blijft echter van het grootste belang.

Waterweg Wonen heeft voor deze oplossing gezorgd en zal zich ook inzetten bij het zoeken (en vinden) van een permanente behuizing.

Middelhuyse Partycentrum
Koninginnelaan 403
3136 ET Vlaardingen

29-12-2021